11 feb. 2011

Ny chefsteolog?


På Svenska kyrkans webbsida kan man från idag, under fliken Tro och liv, läsa en intervju med Cristina Grenholm. I artikeln beskrivs Grenholm som chefsteolog och en av de tyngsta teologerna i Svenska kyrkan. Läs här>>

Cristina Grenholm är direktor för sekretariatet för teologi och ekumenik - den avdelning som bland annat driver arbetet med Svenska kyrkans nya kyrkohandbok.

Jag är lite förundrad över beskrivningen av Cristina Grenholm … chefsteolog? Jag trodde väl att vi hade en ärkebiskop som var chefsteolog. Nu har vi i och för sig en ärkebiskop som inte är disputerad - men ändå?

Cristina Grenholm har skrivit en ny bok "Levande teologi" som hon hoppas skall bidra till samtal om teologi ute i församlingarna. Så här står det i intervjun.

– Om man sviktar i tilliten till livet, ja även till Gud, är det inte säkert att den återkommer på samma ställe. Tron kan hämtas tillbaka, men man kan återfå glädje och livsmod någon annanstans.

– På så vis blir inte bara livet utan även teologin en färskvara. Även om man har en tro bär den ju inte alltid. I vart fall inte på samma sätt. Livet ställer oss inför utmaningar. Det är viktigt att få ta sin ilska och besvikelse på allvar. Och att få samtala om det.

Just det önskar hon ska ske när boken Levande teologi når församlingsfolk och andra läsare.

– Ja, jag hoppas verkligen den ska ge upphov till samtal. Det är en brukstext. Teologin ska vara på riktigt, och den lever inte om vi inte använder den.

Biskop Tuulikki Koivunen Bylund berättar i Kyrkans Tidning att Härnösands stift skall använda denna bok i samtal med präster och diakoner i stiftet. Läs här>>

OK - jag tänker så här. Utmärkt med ytterligare en bok som hjälper oss att prata teologi, att stöta och nöta funderingar om Gud, Jesus, livet och de stora frågorna. Men… jag saknar biskoparna. Jag vill inte att teologin bara skall komma från andra, jag vill höra vad biskoparna har att säga. Det är dessa teologer som har blivit valda för att vara ledare i Svenska kyrkan.

Om det nu är jobbigt att skriva böcker (jag kan förstå att det tar tid) låt åtminstone biskoparna skriva publikt på en biskopsblogg eller något liknande. Ett levande dokument, där man får kommentera, komma med frågor och så vidare. Det vore väl en gemensam arena - eller vad säger du, ärkebiskop Anders Wejryd? För det är väl ändå du som skall vara vår chefsteolog?

Foto: Magnus Aronsson

Ur POSKs handlingsprogram

Svenska kyrkan är en episkopal kyrka, det vill säga är indelad i stift med biskopar som ledare. I Svenska kyrkan har biskopen en särskild funktion för enheten inom stiftet och som förbindelselänk mellan stiftet, Svenska kyrkan på nationell nivå och den världsvida kyrkan. Tillsynen över att församlingar, präster och diakoner verkar i enlighet med Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära ligger på biskop och domkapitel.

Biskop och stiftsstyrelse har att främja församlingarna i deras uppgift. POSK vill verka för att stiften lyhört uppfattar församlingarnas behov och främjar deras liv. Stiften ska inspirera till uthållighet i vår tid med en vikande traditionell kyrklighet men ett ökat andligt intresse. Församlingarnas självklara närvaro i människors viktiga livssituationer är betydelsefull.

Uppdaterad 2011 02 20
Karin Långström Vinge: Läst Levande teologi>>

2 kommentarer:

Mats Rimborg sa...

Problemet med långa och krångliga titlar är att man gärna förkortar dem, och då kan det lätt insmyga sig en betydelseförskjutning. I presentationen av boken på http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?di=747731 står det "som chefsteolog i Svenska kyrkan – eller korrektare: direktor för sekretariatet för teologi och ekumenik". Varför kyrkliga institutioner ofta kallar sina chefstjänstemän för direktorer vet jag inte.

Anonym sa...

Titelsjuka var ordet