16 dec. 2010

VI är ett sjungande folk!

Min vän Martin Garlöv sa en gång till mig "Vi är ett sjungande folk" och med det menade han att vi kristna sjunger, och vi slutar inte. Vi sjunger varje söndag i kyrkorna, vi har våra psalmer, våra andliga sånger, lovsånger - vi sjunger. Och vi gör det inte bara som unga, vi gör det också när vi blir äldre.

I våra kyrkor finns det kyrkokörer för gamla och unga. Vi har baby och barnsångsgrupper, rytmikgrupper, barnkörer, ungdomskörer och kyrkokörer. Vår gudstjänst bygger och hålls ihop av musiken och sången.

Därför blir jag glad idag när jag på P1 Vetenskapsradion hör reportaget om att sång får barn att mogna fortare.
Att sjunga som liten främjar ett barns mentala mognad mer än man tidigare kunnat se, enligt en tysk undersökning bland 500 förskolebarn. De barn som sjöng mycket klarade dubbelt så ofta mognadstest för skolan jämfört med de barn som sjöng mindre.
Själv sjöng jag ganska mycket med mina barn när de var små. Det var också ett sätt att få vardagen att fungera lite enklare med då, två små barn. När kläderna skulle på, när det var dags att skynda sig lite. Med en sång gick det lite lättare.

Hörde ni Ingemar Bergmans sommarprogram 2004, där han ställde två frågor som han länge funderat över?

1. Vem har sagt "Bach spelar fyrhändigt med vår herre"?
2. Varifrån kommer musiken? Varför gör människan, som enda djur, musik?


Den andra frågan genererade en massa svar som sedan fick egna radioprogram. En mängd olika människor hade tankar om frågan som Ingemar Bergman ställde. Du kan lyssna på alla svaren på breven här>> och det är mycket intressant!

Anders Piltz, professor i latin vid Lunds universitet och präst i Dominikanerorden var en av dem som sände ett svar till Ingemar Bergman. Han säger:
"För troende är musiken Guds gåva, ett eko av den himmelska aktivitet som pågår varje dag"
"Musiken är det mest övertygande Gudsbeviset".
Amen till det, säger jag.

Musiken och sången är viktig, det visste vi - men nu har vi också fått detta bekräftat för barns uppväxt.
POSK säger om musiken i sitt handlingsprogram:
Musiken i kyrkan ska vara ett redskap att utforska, förmedla och fördjupa tron. Detta ska ske med hjälp av en musikalisk bredd från dåtid till nutid. Musiken har en stor roll i vårt gudstjänstliv. Den tillför det talade ordet ytterligare en dimension som kan förstärka och förtydliga evangeliet om Jesus Kristus. Svenska kyrkan är en betydande aktör i det offentliga kultur- och musiklivet i landet och POSK menar att detta arbete är viktigt även i framtiden.
(…)
Det är avgörande för rekryteringen av kyrkomusiker att ungdomar tidigt uppmuntras och får möjligheter att musicera. Därför bör kyrkomusikernas tjänster också innefatta instrumentalundervisning. Rekryteringen måste förstärkas för att undvika att det uppstår brist på kvalificerade kyrkomusiker i Svenska kyrkan.

Bilden är lånad från hd.se där de har ett reportage om Svenska kyrkans barnsångsgrupp i Maria kyrkan.

Inga kommentarer: