16 dec. 2010

Ny generalsekreterare


Förra veckan tog kyrkostyrelsen beslut om att söka efter en ny generalsekreterare. Under tiden tjänstgör Helén Ottoson-Levén som tf generalsekreterare. Hon har god kännedom om Svenska kyrkan, har arbetat i huset länge och det är "ingen ko på isen" som man skulle kunna uttrycka det.

Anders Ahlberg skriver idag på Kyrkans Tidnings ledarsidan "Våga tänka nytt efter Lars Friedner" att han önskar en episkopal generalsekreterare och föreslår två biskopar som kandidater, Ragnar Persenius och Thomas Söderberg.
Kyrkan syns och hörs för lite i det offentliga samtalet. Att ärkebiskopen inte är igenkänd i lekprogram som På spåret, eller ramlar ur makthavarlistan hos Fokus är marginalföreteelser, men likafullt indikatorer. Det senaste året har debattartiklar av representanter för Svenska kyrkan bara nått in på DN debatt och Svenska Dagbladets Brännpunkt ett handfull gånger.
Att inte synas på andra arenor än de egna är en del av problemet med förankringen.
(…)
Men inför stora utmaningar och i kriser prövas en organisation. Efter elva år lever kyrkan med såväl det ena som det andra. Därför behövs det en radikal genomlysning.
Därför brådskar det också med en ny generalsekreterare, ty att låta kyrkan tuffa på mot hotande bränslebrist är inte ett alternativ. Och det är läge att tänka nytt och djärvt.
Nytt och djärvt, Ja, det håller jag med om.
Men jag är väl inte riktigt lika entusiastisk till idén med en biskop som generalsekreterare.

Brygubben skriver på sin blogg "Svenska kyrkan: Vigd generalsekreterare inte tillräckligt nytänk" och sammanfattar mycket bra vad jag tycker och tänker också.
Chefredaktören Anders Ahlberg föreslår ingen förändring av kyrkostyrelsens sammansättning eller kansliets uppdrag och organisation. Istället ger han sig in i namnfrågan, i rekryteringen av generalsekreterare. Han föreslår att kyrkostyrelsen väljer Ragnar Persenius eller Thomas Söderberg. Båda var djupt involverade i arbetet med den kyrkoordning som trädde i kraft när Svenska Kyrkan blev fri från staten 2000. Båda har sedan dess blivit biskopar i var sitt stift. Anders Ahlberg skriver att det inte stämmer med kyrkoordningen att göra en biskop till generalsekreterare, men Bo Brander rättar honom i samma tidning i en ledarkommentar: döpt och konfirmerad är kriteriet som båda uppfyller.
(…)
Men att våga tänka nytt måste handla om något mer än att göra ett överraskande val till en oförändrad befattning som generalsekreterare, underställd samma slags kyrkostyrelse, att basa för samma slags kansli.
Kyrkostyrelsen behöver få en demokratisk legitimitet med förbindelse till stift och församlingar. Den kan den få genom att valet till kyrkomötet görs stiftsvis av församlingsombud. När kyrkovalen ändras av ekonomiska skäl är bara en tidsfråga. Till slut kommer det helt enkelt inte att finnas en kvarts miljard kronor att slösa på det nuvarande systemet. Bättre och mer trovärdigt vore att reformera systemet nu och av demokratiska skäl.
Vad är det för en generalsekreterare Svenska kyrkan skall ha? Ansvaret för rekryteringen ligger hos kyrkostyrelsens AU och den tf personalchef som nu finns på kyrkokansliet. Diskussion har skett på kyrkostyrelsen som har gett inriktning. Hur den inriktningen ser ut vet vi inte. Vore det inte läge för kyrkostyrelsen att faktiskt vara lite genomskinlig i rekryteringen?

Eller skall det bli som när Lars Friedner tillsattes? (Rättad kl 12.15)
Han gick först in, 2002, som tf generalsekreterare när Leni Björklund slutade, kallad för att börja i regeringen. Efter Leni Björklund anställde AU/Kyrkostyrelsen Ulf Lindelöw, som visade sig inte tillhört Svenska kyrkan på 19 år. Han började aldrig på tjänsten. Sedan fastanställdes Lars Friedner 2004, som generalsekreterare… Så kan det gå.
Jag kommer att ha användning för det som kyrkan lärt mig>>
Ulf Lindelöw föreslås till ny generalsekreterare för Svenska kyrkan>>
Återvände till kyrkan - och får toppjobb>>
Lars Friedner generalsekreterare för Svenska kyrkan>>


Uppdaterad kl.11.41
Martin Garlöv hittade en artikel med Lars Friedner på nätet, gjord av Dagens Företag. Själva intervjun är gjord innan Friedner slutade, men de skriver och kommenterar kyrkans agerande.
Svenska kyrkan avsatte makthavare>>

Inga kommentarer: