15 dec. 2010

Kyrkokansliet och personalavgångarna

Kyrkostyrelsen hade möte i den 7-9 december.


Från våra POSK-representanter har det kommit en rapport som säger att lång tid ägnades åt de personalärenden som förekommit sedan styrelsen senast sammanträtt. Sammanlagt leder de till kostnader för avgångsvederlag på 9,1 miljoner kronor för Svenska kyrkan.


Det som står klart är att generalsekreterarens agerande i personalfrågor var orsaken till bristen på förtroende. På kyrkostyrelsen behandlades på vilket sätt olika beslut tagits. Det gäller alla de tre avtal som träffats med de chefer som slutat.


Men nu ser kyrkostyrelsen framåt. En process har startat för rekrytering av en ny generalsekreterare. Ansvariga för detta är AU tillsammans med den person som nu är personalchef.


Nu leds kyrkokansliet av tf generalsekreterare Helén Ottoson-Lovén.

(Foto: IKON)


Ett särskilt uppdrag gavs till ersättarna i arbetsutskottet som skall resonera om vilka slutsatser som kan dras av det som hänt och hur man bättre skall kunna stå rustade vid liknande situationer.


Tidningen Dagen skriver Efter kaoset: Nu letar Svenska kyrkan ny chef>>

- Förtroendet för rikskyrkan är naggat i kanten. Det förtroendet har vi ett ansvar att återställa. Samtidigt kan jag säga att styrelsen har ett gott samtalsklimat utan låsningar. För det vill jag uttrycka beröm, säger styrelseledamoten Lennart Sacrédeus (KR).

Kyrkostyrelsens sammanträde blev även avstampet för den fortsatta rekryteringen av en ny generalsekreterare.

- Kyrkostyrelsen gav arbetsutskottet i uppdrag att sköta rekryteringen av ny generalsekreterare och det arbetet inleds nu på fredag, säger Levi Bergström.


Inga kommentarer: