1 dec. 2010

Rent vatten - för vem?

Den stora vattenkatastrofen som har inträffat i Sverige, i Östersund med omnejd, är givetvis mycket allvarlig och besvärlig för de som bor där. Dricksvattnet hade alltså blivit smittat med en parasit som heter Cryptosporidium. Vattnet måste därför kokas ordentligt innan det går att använda som livsmedel annars riskerar man att drabbas av allvarlig magsjuka.

Varje år dör människor i hela världen därför att de inte har tillgång alls till rent vatten. I DN i mars>> i år kan vi läsa att 1,8 miljoner barn under fem år dör varje år på grund av förorenat vatten. 1,8 miljoner barn!

Att ha tillgång till rent vatten borde vara varje människas rättighet. Du har möjlighet att hjälpa till och bidra till rent vatten genom att stödja Svenska kyrkans internationella arbete under julkampanjen. Ge bort rent vatten i jul, rädda livet på några barn i världen. Så här står det på Svenska kyrkans webbshop>>
Rent vatten 60 kronor
Mer än en miljard människor saknar något så självklart som rent vatten. Förorenat vatten gör att två miljoner människor dör av diarré varje år. Rent vatten kan utrota hunger och förhindrar dödliga sjukdomar. Detta exempel är hämtat från Etiopien och räcker till hundra hushåll i en månad.
Så för 60 kronor kan du bidra till rent vatten, kanske ett renare samvete och du får en bra julklapp till den som har allt.

POSK skriver om internationell mission och diakoni

Svenska kyrkans internationella arbete finansieras med insamlade medel, gåvor, anslag samt bidrag från till exempel Sida. POSK ser positivt på att de administrativa kostnaderna helt överförs till Svenska kyrkans nationella nivå, så att inga insamlade medel behöver användas till administrativa kostnader i Sverige.

Arbetet med opinionsbildning är viktigt och bör fortsätta, liksom stödet att rekrytera och utbilda internationella ombud i församlingarna och stödet till vänförsamlingsprojekt. Genom opinionsbildning bör pastoraten stimuleras att anslå medel till internationell diakoni och mission. Det är angeläget att lära av och stödja internationella kontakter.

Inga kommentarer: