1 dec. 2010

"Inget kul om man säger så…"


Kyrkans Tidning>> skriver om de tre chefernas avgångsvederlag, från Kyrkans hus. Det blir en total summa på över nio miljoner kronor skriver tidningen.

Och förste vice ordförande i kyrkostyrelsen uttalar sig och säger
– Det är ju onödiga kostnader. Det är inget kul om man säger så, säger Levi Bergström, förste vice ordförande i kyrkostyrelsen.
Mmm… det kan man ju inte annat än hålla med om. Jag hoppas verkligen att vi får en öppen redogörelse för vad som har hänt i Kyrkans hus - att det blir en ordentlig julstädning, att allt gammalt, förlegat, gömt och dunkelt sopas ut och att vi får ett öppet, genomskinligt och skinande rent hus efter jul!

För jag tycker det här är pinsamt!!! Fruktansvärt pinsamt!!!

Jag påminner om vad POSK skriver om rekrytering i sin handlingsprogram. Jag hoppas att detta får vara ledstjärnor även när det skall rekryteras nya chefer i Kyrkans hus!

Utbildningarna till tjänst i kyrkan ska tillföra den kompetens som församlingarna behöver för att fullgöra sitt uppdrag att fira gudstjänst, bedriva undervisning och utöva diakoni och mission. Svenska kyrkans anställda måste ha en god teoretisk och praktisk utbildning. POSK anser att teori och praktik behöver integreras mer med varandra och delar av utbildningarna bör vara gemensamma. Diakonvigning är ett uttryck för viljan till livslång tjänst i kyrkan. Svenska kyrkans diakonutbildning bör öppnas för fler yrkesgrupper inom kyrkan.

Svenska kyrkan måste bli bättre på att rekrytera kandidater för tjänst inom kyrkan. Den gudstjänstfirande församlingen är den naturliga basen för rekrytering. Att finna blivande kyrkoarbetare är en viktig uppgift i alla församlingar och stift. Programmet Volontär i Svenska kyrkan är ett sätt att låta unga människor pröva tjänst. Det är avgörande för rekryteringen av kyrkomusiker att ungdomar tidigt uppmuntras och får möjligheter att musicera. Därför bör kyrkomusikernas tjänster också innefatta instrumentalundervisning. Rekryteringen måste förstärkas för att undvika att det uppstår brist på kvalificerade kyrkomusiker i Svenska kyrkan.

Varje församling behöver väl fungerande arbetslag där företrädare för de olika kompetensområdena måste ha en hög yrkeskompetens och kunna verka tillsammans för att församlingens grundläggande uppgift ska bli utförd på ett bra sätt.

Såväl kyrka som samhälle är stadda i ständig förändring och därför anser POSK att en ny utbildningsorganisation också bör innefatta möjligheter till kontinuerlig fortbildning för alla.

Uppdaterad 20101201 kl 15.39
Kyrkans Tidning: Lars Friedner hade lovat personalchefen förtida pension>>
Dagen: Miljonersättningar för avgångna kyrkchefer>>

Uppdaterad 20101202 kl 9.04
Kyrkans Tidning: Wejryd talar ut om krisen i kyrkans ledning>>

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har svenska kyrkan så gott om pengar att man kan anställa och se´n belöna de som inte sköter sig?
Tänk nytt!

Anonym sa...

Från Brita Maria Nordström kommer följande kommentar:
Jag noterar i detta ärende att KTs ledare denna vecka har rubriken "Kyrkan skall leva som den lär". Det är samma rubrik som min motion, som inlämnades av Ulla Dahlberg, Sollerön, förra kyrkomötet hade. Den handlade om samma sak fast ur ett underifrån perspektiv.
Motionen avslogs tyvärr. För ett par veckor sedan hade jag en kommentar till avslaget på KTs debattsida.
Det gläder mig att grundtanken lever - Den kanske kan övergå till handling?