1 dec. 2010

Julkalender - levande och digitala

Idag är det första december och officiellt har vintern startat. Ifall någon skulle tvivla på det…

Traditionellt den 1 december så startar också julkalendern. Det finns också adventskalendrar och dessa startar den 1:a advent.

Flera kyrkor har säkert delat ut Svenska kyrkans kalender som är framtagen tillsammans med Svenska kyrkans unga. Den kan beställas gratis från info@svenskakyrkan.se

Det är också möjligt att öppna en adventskalender digitalt - det är Västerås stifts som har tagit fram denna kalender. Tryck på kalendern så kommer du till lucköppningen, där du kan se videofilmer.

”Rädsla bygger murar – hopp bygger broar” heter 2010 års digitala adventskalender från Västerås stift. Kalendern är inspirerad av en text från muren strax utanför Betlehem. Men det handlar också om alla de murar vi människor bygger mot varandra. Vi drömmer om, och arbetar för, en värld utan murar. En värld där fredens grundstenar är rättvisa och mänsklig värdighet."

Men det är inte bara dessa kalendrar som finns. På Livet i Svenska kyrkan>> berättas om Umeå församling som har en julkalender i fönstret i Mariakyrkan, där de byter bild varje dag. De olika grupperna engagerar sig och ser till att det blir nya bilder varje dag. Är det någon mer församling som gör något liknande?

Stillsam>> undrar på sin blogg varför inte alla gamla SVTs julkalendrar finns tillgängliga. Han efterlyser själv Broster Broster.

Personligen så är jag väldigt förtjust i Scouternas julkalender. Den är ritad av Elsa Beskow och där är det alltid adventsljus på söndagar, en lucia den 13 december och ett Jesusbarn på julafton. Så som det borde vara!

Uppdaterad kl 10:58
Tidningen Dagen har också startat en julkalender med tävling där alla medarbetare presenterar sig, berättar ett julminne samt ställer en fråga. Efter jul kan du skicka in lösning på alla 24 frågorna. Läs mer här>>

1 kommentar:

Sara sa...

Jag gillar Umeå församlings idé. Kul att många olika grupper är engagerade.
/Sara