1 dec. 2010

En tredjedel av utlandsprästerna röstskolkade


Inger Harlevi (POSK) skriver på sin blogg om biskopsvalet i Visby igår>>

Biskopsval på vintrigt Gotland

Så var det dags för första riktiga valomgången i biskopsvalet i Visby; ett val som ju täcker hela världen. 152 av 175 röstberättigade deltog. Tyvärr valskolkade en tredjedel av prästerna i utlandet - vi funderar verkligen över vad det beror på: känns inte valet relevant? tycker man inte att kandidaterna är tillräckligt bra? är det ett avståndstagande från Visby? Jag tycker att vi på alla sätt gjort allt vad vi kunnat för att ha utlandet med på vagnen, genom e-post och genom att alla samtal och utfrågningar varit tillgängliga på hemsidan.

Sven-Bernhard Fast vann. Följd av Richard Wottle. De två ställs nu mot varandra i en andra valomgång den 22 december.

Vi är många som hade hoppats att biskopsvalet skulle kunna länka samman stad och land, Gotland och utlandet. Så blev det inte. Stiftsstyrelsen, domkapitlet och utlandskyrkans röstande gav ett massivt stöd för Sven-Bernhard. 36-3 i förhållande till Wottle. Men på landsbygden såg det annorlunda ut: 39-13 i Wottles favör.

Jag anser att det nu är viktigt att man fokuserar på den kravprofil som många bidrog till att utforma i våras och som hela stiftsstyrelsen ställt sig bakom. Den betonar vikten av att biskopen ska vara en samlande kraft, ha gedigen erfarenhet av såväl församlingsarbete som internationellt arbete och sist men inte minst: komma in i stiftet med ett utifrån-perspektiv. Vi måste ha en biskop som man lyssnar på och hyser respekt för på Kyrkokansliet i Uppsala och som samtidigt ser den lilla landsbygdsförsamlingen på Gotland likaväl som utlandsförsamlingen i New York eller på Mallorca. Ingen lätt uppgift!

Gotlänningarna är angelägna om att få en biskop som ser till deras problem i nuet och inför framtiden. Det gäller framförallt på landsbygden. De vill ha en biskop som finns för dem. Många tycker att vi nu haft en biskop som är osynlig för dem och som lagt sin mesta tid på utlandsförsamlingarna.

Vi måste ha en biskop som har utlandskyrkans förtroende. Utlandskyrkans framtida hemmahörighet är inte avgjord. Utan Utlandskyrkan kommer ånyo röster att höjas för att Visby stift ska läggas ner. Så det här valet har betydligt fler dimensioner än att tycka att kandidat A är mer tilltalande än kandidat B. Det handlar ytterst om vårt stifts framtida existens.

Biskopsvalet inramades av ett fantastiskt vinterväder. Vi har inte i mannaminne haft så mycket snö och kyla i november. Anders braskade rejält - nu får vi se om det stämmer att julen ska slaska .... Själv har jag otroligt svårt att tänka mig att vintern ska bestå och att det ska handla om många månaders snöskottning och vinterkyla.

Inger Harlevi

Uppdaterad 20101201 kl 11.31
Tidningen Dagen skriver om biskopsvalet >>

Inga kommentarer: