14 dec. 2010

En hel dag åt bibeln i radio


Från tidningen Dagen får jag nyheten att BBC radio 4 kommer att ägna hela den 9 januari åt att läsa ur bibeln - eftersom det var 400 år sedan King James bibel först kom ut.

Hela programtablån kommer att ändras den dagen förut för några viktiga program som till exempel engelska trädgårdsdags.

Men självklart har kritiken inte låtit vänta på sig. Humanisterna i England säger:

Men det finns kritiker. En är Terry Sanderson, ledare för National Secular Society som är en slags motsvarighet till Humanisterna och Christer Sturmark, tycker det är bedrövligt att BBC ägnar nästan 16 timmar i sträck åt att läsa Bibeln.

- Det är okej att ägna ett program åt detta, men hela grejen är så överdriven. BBC ska ju vara för alla, inte bara kristna, och att då viga en hel dag åt vad en minoritet tycker, känns orättvist mot oss andra som eftersträvar något annat.

Personligen tycker det är roligt att ett public service-företag faktiskt tar sådana här initiativ. Var enda dag på ett public service-företag handlar ju om att tillgodose alla de behov och önskemål och mål som är uppsatta för företaget. Vad säger att de inte sedan en dag kommer att ägna sig åt humanister som inte är kristna? Eller läsa en dag ur koranen? Eller någon annan religiös bok? Vad är problemet?

Mitt förslag till Terry Sanders och alla hans likar är att de, om de inte vill lyssna på BBC kanal 4 den 9 januari, lyssnar på någon annan kanal eller helt enkelt stänger av radion.

Tillägg kl 12.09
Jo, jag kände plötsligt att jag måste kolla upp Terry Sanders påstående att BBC skulle ägna sig åt en minoritet en hel dag. Enligt Wikipedia (som alltid måste läsas källkritiskt givetvis!) så påstås det att kristendomen är den största religionen i världen. Läs här>>

33% av världens befolkning säger sig tillhöra kristenheten. Det finns 2,1 miljard utövare. Det finns 1,5 miljard utövare av islam - som är det näst största religionen i världen. När blev kristendomen en minoritet?

Inga kommentarer: