14 dec. 2010

En bättre söndagsskola

Jag prenumererar på ett nyhetsbrev från USA som heter Church Relevance. De kommer med tips och idéer om olika saker som rör kyrklig verksamhet. Idag kom det ett brev som rörde söndagsskolan. De hade fyra olika förslag på hur man skulle göra för att skapa en relevant söndagsskola.

Det är inga nya sanningar, inte på något sätt. Och här är de också presenterade på ett amerikanskt sätt. Men det är något befriande i det ibland. (Översättningen är gjord med hjälp av google)

De fyra sätten är Relationer, Guds ord, diciplin och WOW-effekt.

STEG # 1 - RELATIONER

Som 1 Kor 13 påminner oss, det spelar ingen roll hur vältaligt du predikar eller hur skicklig du är. Om du inte har kärlek äera insatser värdelösa. Alla behöver kärlek, men inte varje barn får det. Några kommer från splittrade hem. Vissa misshandlas fysiskt, känslomässigt eller sexuellt. Vissa bor i ganska mörka verkligheter. Lärare som gör att barnen känner sig älskad är viktiga i livet för alla barn. En kärleksfull lärare är det viktigaste ett skadat barn kan uppleva i kyrkan.

Ett förskolebarn kanske går till kyrkan en enda gång, kommer inte ihåg ett ord av lektionen, men ser tillbaka 15 år senare på universitetet och säger: "Livet har inte varit rättvist. Jag har blivit sårad. Men jag minns den kyrkan. De älskade mig när ingen annan gjorde. Kanske borde jag gå till kyrkan. Jag kanske skulle ge Gud en chans. "Autentiska kärleksfulla relationer gör kyrkan klibbigt och minnesvärd på ett mycket positivt sätt.

STEG # 2 - GUDS ORD

Skriften är ett frö som förändrar liv när den planteras. Ta inte död på din söndagsskolas lektioner. Barn är anmärkningsvärt intelligent och kan hantera avancerade teologi. Gör Guds ord som är relevanta för barn. Relevanta lektioner betyder inte tala om Xbox och High School Musical. Relevanta lektioner talar om de andliga behoven hos det moderna barnet. De andliga behoven hos barn som har blivit antastad eller prövat droger eller har att göra med föräldrarnas skilsmässa är mycket djupare än uppfluffade lektioner och referenser till popkultur.

Jag uppmuntrar barns söndagsskollärare att alltid överväga det djupaste ont och undervisa på ett sätt som ger andligt stöd till dem som skadar utan att beröva oskuld hos dem som har turen att vara i skyddade, friska hem.

Steg # 3 - Disciplin

Vissa personer som arbetar med barn känner sig obekväma med att disciplinera de barn de undervisar. Självklart handlar det inte om ett klassrum där du styr med järnhand, men du behöver disciplin. Även om barn är inte förtjusta i att bli tillsagda, så skapar god disciplin faktiskt en klassrumsstruktur som gör det möjligt att det känns roligare. Disciplin gör barnen tryggare. Och slutligen, det får dem att känna sig älskade (även om de agerar som de inte uppskattar det). Utan ordentlig disciplin, kommer barnen inte att respekterara dig, och miljön kommer att distrahera dem från att lära sig.

STEG # 4 - WOW

Att använda material på lektioner som till exempel blixt papper, slask pulver, knivskarpa svärd, eller datorgrafik är coolt. Barn älskar dessa saker precis som de älskar videospel och uppblåsbara lekplatser i kyrkan. Det gör att din berättelse känns ny. De skapar en WOW effekt.

Lägga WOW till din söndagsskolas lektioner gör andliga sanningar klibbig. Det gör det möjligt barnen att komma ihåg lärdomar för år eller tom decennier. Men utan djupa andliga sanningar, är WOW bara flyktigt nyhet. Utan andliga sanningar, kommer barnen bara vara i väntan på nästa lek att övertrumfa det sista tricket. Så lägg till WOW men inte för WOW skull. Använd den för att göra Guds ord ännu segare så att det fastnar.

För diskussion:
- Vilka tips har du för att skapa bra söndagsskols lektioner?
POSK säger om barn och ungdomar:
Gudstjänstlivet måste erbjuda möjligheter för familjer och ungdomar att delta. Kyrkan måste använda många olika former för att involvera barn och ungdomar, såväl traditionella som nyskapande för att behålla deras engagemang. POSK menar att en stark barn- och ungdomsrörelse är viktig för kyrkan och stöder Svenska Kyrkans Unga.

Inga kommentarer: