16 aug. 2010

Var möter vi människor?


Det finns ingenting, ingenting, som slår ett personligt möte. Att kunna se en människa i ögonen, eventuellt kunna lägga handen på axeln, se kroppsspråk, höra nyanserna i rösten. Det finns inget som slår detta.

Men det finns många komplement - som telefon, e-post, sociala medier eller brev. (varje vecka läser vi ju brev i gudstjänsten!) Men nu har vi också bloggar, Facebook, Twitter eller andra kanaler som ger oss möjligheter att möta människor som söker och som kanske inte naturligt söker kontakt med kyrkan, dess verksamheter eller personal.

Mikael Hansson skriver i sin blogg>> den 16 augusti om en ny bok Sociala medier av Paul Ronge.

Mikael skriver:
Men några av de bästa intervjuerna som Paul Ronge gör är med de personer som annars är okända. I dessa intervjuer får vi perspektiv på hur sociala medier förändrar ner i människors vardag, på ett genomgripande sätt.

När sjuksköterskestudenten Jennie Ivarsson berättar om sitt sökande efter livets mening och människans värde, när trebarns-pappan Martin Wååk berättar om hur han efter sonens död i en tågolycka använde bloggen som ett rum där han fick skriva av sig, bearbeta sorgen och möta andra föräldrar som varit med om samma tragiska skeende. Då griper det plötsligt till i intervjuerna.

Då djupnar samtalen och jag märker hur jag vill ha mer av detta. Hur jag vill förstå vad bloggandet, vad sociala medier och internet gör med människors vardag, med den längtan och det sökande efter att vara hela människor som vi alla delar i olika grad.
Mikael avslutar sin blogg med en rad frågor som är viktiga att fråga sig. Och särskilt den tredje frågan (som jag gjort i fetstil) är intressant för oss i Svenska kyrkan att ställa oss.
  • Hur använder utomnordiska och utomeuropeiska invandrare sociala medier? Hur påverkas Sverige och Sverigebilden utomlands av deras Facebookande och bloggande?
  • Hur förändras elevernas roll inom skola och utbildning när elevdatorer distribueras ut i landets skolor och ger utrymme för sociala medier i klassrummet?
  • Hur förändrar sociala medier det andliga sökandet i Sverige när präster och annat kyrkfolk söker sig ut på nätet?
  • Vad betyder sociala medier för idrottsklubbarna när supportrar får en arena att uttrycka sig på genom fanpages?
  • Vad säger bibliotekarien om framtidens litteratur och läsande när böcker får konkurrens av, och kompletteras med, sociala medier?
  • Hur förändras vardagslivet för barn med utvecklingsstörning av olika grad i och med att de kan skapa nya kontakter via internet?
Svenska kyrkan finns redan på de sociala medierna - men det går att utveckla ytterligare. Och jag hoppas verkligen att nationell nivå snart kan komma med riktlinjer och eller policy som församlingar kan använda sig av när de planerar sin verksamhet.

Den finns en Facebookgrupp "Svenska kyrkan på Sociala medier">> där man kan dela med sig av tankar eller tips. Flera församlingar och organisationer finns redan med i de sociala medierna- men det kan bli ännu bättre. Och till detta behövs det riktlinjer och policys..

I POSKs handlingsprogram står det:
Unga människor behöver mötas av vuxna som är närvarande där ungdomarna befinner sig, till exempel i skolan eller i gemenskapen på internet.
Och det gäller inte bara ungdomar utan vuxna som befinner sig på internet.

Inga kommentarer: