14 aug. 2010

Svenska kyrkan finns med

Nu pågår det kulturkalas bland annat både i Göteborg och i Stockholm och senare också i Malmö. I Göteborg pågår också musikfestivalen Way out West. I Stockholm pågår Stockholm Gospelkörfestival. Läs om gospelfestivalen i Kyrkans Tidning här>>

Som alltid när det samlas mycket folk så finns kyrkan med. Här med ett exempel från Way out West där Svenska kyrkan i Göteborg finns med i Slottskogen med ett tält och erbjuder samtal, vila och möjlighet att skriva ner tankar eller böner. Konceptet används också vid andra tillfällen som tillexempel kulturnatta. Läs Kyrkans Tidning här>>

Under kulturfestivalerna hålls också gudstjänster av olika slag i de centrala kyrkorna i de olika städerna.

På bloggen Livet i Svenska kyrkan>> kan vi läsa om Svenska kyrkans Unga i Stockholm som finns med 08-ungfestivalen i Kungsträdgården. Hos Svenska kyrkans unga kunde man bland annat testa att slå sönder en penna med ett finger - för att visa att att det går att göra saker man inte trodde var möjligt - genom att tro att det är möjligt.

Varför skall Svenska kyrkan finnas med så här? Med "jippon" och och hålla på? Blir det inte bara ytligt?
Nej, det tror inte jag - personligen tycker jag det är lysande att kyrkan finns med! Det gäller idrottsevenemang, musikevenemang eller andra kulturkalas, bokmässa, baby-barn eller vad det kan vara. Självklart skall Svenska kyrkan finnas med där människor är, prata med dem och skapa relationer. Att fånga upp funderingar, glädje eller ilska över hur tingen är.

När dessa insatser skall göras tror jag det är bra om de kan samordnas, som det också görs på flera håll. Det handlar om praktiska saker som tält, stolar eller andra prylar. Planering och schema. För om en enskild församling skall ordna allt så kan det vara övermäktigt. Men med hjälp av till exempel stiftet eller en samfällighet eller annat samarbetet mellan flera församlingar så kan Svenska kyrkan göra en fantastisk insats och spela stor roll.

I POSK handlingsprogram står det:
Svenska kyrkan har uppdraget att ge vidare sin tro i varje tid och behöver en genomarbetad missionsstrategi som är välkomnande och sändande, där varje människa uppfattas som en gåva och en resurs i församlingen. För dem som i vuxen ålder närmar sig kyrkan måste församlingen kunna erbjuda en genomtänkt och inbjudande vuxenundervisning där människor möts med respekt och erbjuds stöd att växa i kyrkans gemenskap.

Inga kommentarer: