12 maj 2010

Frivillig, förtroendevald och arvode…


Att arvodesreglerna inom Svenska kyrkan ser olika ut i landet, tror jag inte är helt obekant. På vissa ställen i landet få man alltid ersättning när man till exempel har varit på ett kyrkoråd.

I Göteborg har jag aldrig, under de snart 20 år jag har suttit med i beslutande organ i Svenska kyrkan, fått arvode som ledamot i ett kyrkoråd. Inte förrän de två sista åren när vi införde ett litet arvode till dem som var ordförande. Anledningen till detta var att ordföranden hade fått en mängd nya uppgifter, t.ex. som att hålla lönesamtal och utvecklingssamtal med kyrkoherden.

I Göteborg får vi ersättning för sammanträden i gemensamma kyrkofullmäktige samt om man sitter med i nämnder. Det här kan man givetvis ha synpunkter på, men så ser det ut nu.

På flera håll i landet har diskussionen gått hög när det gäller arvode till de förtroendevalda.

I Mora kyrkofullmäktige hade man votering och där genomfördes en höjning av ordförandes arvode, efter en lång debatt. Läs i Dalarnas tidning här>>

I Gävle föreslås också ändrade arvodesregler och det har vållat debatt i tidningen. Ordföranden i arvodeskommitten Boel Johansson (POSK) vill sänka den sammanlagda ersättningen från 2 milj om året till ca 500000 kronor. Detta har stött på patrull. Läs hela artikeln i Arbetarbladet här>>

Finns det någon grundregel för vem som skall ha arvode och vem som inte skall ha det? Nej, det är ju uppenbart att det inte gör. Har man haft ett arvode så kan det kännas självklart att de flesta inte vill bli av med det. Men argumentet att man inte skulle få någon som inte ställer upp om man sänker eller tar bort arvodet, det klingar så ihåligt i mina öron så det riktigt dånar.

I POSKs handlingsprogram står det:
POSK nominerar kandidater som är förtrogna med Svenska kyrkan och har ett engagemang i dess gudstjänst- och församlingsliv. POSKs kandidater är alltid partipolitiskt obundna i de kyrkliga sammanhangen, men vissa tar också samhällsansvar genom att verka inom ett allmänpolitiskt parti i exempelvis kommunen. (…)
POSK vill att Svenska kyrkan ska vara en fri kyrka som vågar tala klarspråk i vårt samhälle och i världen. Detta främjas av möjligheten att ta på sig kyrkliga förtroendeuppdrag utan krav på bundenhet till de politiska partierna. POSK rekryterar sina kandidater oberoende av vederbörandes politiska uppfattning eller eventuella medlemskap i politiskt parti.
Det är alltså kärleken till kyrkan, viljan att ställa sina gåvor och kunskaper till förfogande för Guds rikes utbredande som är grunden för att ställa upp. Inte att man får ett högre arvode!

Kyrkans tidning har haft ett antal artiklar som tar upp ersättning i ideella organisationer och sektorn och gör en kritisk granskning. Läs mer i Kyrkans tidning>>

5 kommentarer:

Eva-May i Uppsala sa...

..... och tänk att hos oss finns arvode till kyrkvärdar kvar! Enda motiveringen jag har fått är att "... man kan behöva köpa snygga strumpor...". Hur bryter man tillbaka till gamla tiders hedersuppdrag mot den inställningen?

Carina Etander Rimborg sa...

Hej Eva-May
Tja… det bevisar väl bara hur svårt det kan vara. Men vi får inte sluta kämpa!

Mats Rimborg sa...

Länken till arbetarbladet har blivit fel, den ska vara http://arbetarbladet.se/nyheter/gavle/1.2016537-strid-om-kyrkoarvoden

Anonym sa...

Även Eskilstuna har samma argumentation för kyrkvärdar.... Måste medge att jag blev mållös när jag fick höra. POSK la för övrigt förslag om en 50% sänkning av arvoden. Gissa om det gick igenom - nope. /Marie

Carina Etander Rimborg sa...

Hej Marie
Gott försök! Fortsätt att kämpa på.