30 mars 2010

Strukturutredningen är här!

Nu finns strukturutredningen att ladda ner från nätet. Du kan ladda ner det 40-sidiga dokumentet här>>

Det är ett diskussionsmaterial som strukturutredningen har givit ut. Ett diskussionsmaterial med en rad olika modeller som de vill ha synpunkter på och de bjuder in församlingar, samfälligheter och stift att reagera på modellerna. Enligt Gunnar Edqvist på kyrkokansliet skall det också komma ett frågebatteri (dock inga kryssfrågor). Utredningen kommer inte att komma i bokform - finns endast att läsa genom webben och ladda ner.

Utredningen skriver:
Frågorna om Svenska kyrkans lokala struktur berör många som på olika sätt är engagerade i Svenska kyrkans församlingar. Därför vill vi som ett steg på vägen mot vårt slutliga förslag inbjuda alla att komma med synpunkter på den framtida kyrkliga strukturen. Det är bakgrunden till detta diskussionsmaterial.

För att konkretisera och ge en struktur åt diskussionerna har vi valt en metod som har använts även i andra sammanhang, nämligen att lägga fram olika modeller. Dessa modeller är inte fullt utarbetade alternativa förslag. Vi tror inte att det blir en enda av modellerna som kommer att utgöra vårt slutliga förslag. När man ska ta ställning till hur den lokala kyrkliga organisationen ska formas för framtiden finns det flera olika och ibland motstridiga intressen som behöver vägas samman. I de olika modellerna renodlas vissa aspekter på ett tydligare sätt än om man tar fram ett enda förslag som bygger på en avvägning av olika intressen och som därmed innefattar nödvändiga kompromisser.

Ett slutligt förslag ska vara klart till 1 april 2011. Efter remissbehandling kan det enligt direktiven bli föremål för beslut av 2012 års kyrkomöte. När eventuella beslut kan få fullt genomslag går inte att säga något närmare om i nuvarande skede. Vi inbjuder församlingar, samfälligheter, stift, arbetsgivarorganisation samt fackliga och andra organisationer med intresse av hur i första hand den lokala kyrkliga organisationen ska vara utformad att ta del i diskussionerna och lämna sina synpunkter till oss.

För att tidplanen för vårt arbete ska kunna hållas behöver vi få del av reaktioner och synpunkter på modellerna och andra tänkbara förslag till den 30 juni 2010.
Därför uppmanar jag nu er, alla POSKare och övriga, att läsa igenom strukturutredningen, diskutera den i ert kyrkoråd eller era andra nätverk inom kyrkan och skicka in synpunkter innan den 30 juni i år!

Inga kommentarer: