16 mars 2010

Kyrkliga inventarier och inventarierförteckningar

Kyrkliga inventarier och inventarierförteckningar… visst låter det spännande?

Nehej… inte det? Nu är det så i alla fall att kyrkoråden tillsammans med kyrkoherde faktiskt är ansvarig för de inventarier som er församling har. Och ni har skyldighet att upprätta en inventarielista. De föremål som är kulturhistoriskt värdefulla och skyddas enligt kulturminneslagen skall finnas i denna lista och det skall också finnas en person (utsedd av kyrkorådet) som är särskilt ansvarig för inventarierna. Ansvarig tillsynsmyndighet är stiftet och länsstyrelsen.

Reglering av hur kyrkorådet och kyrkoherden skall hantera kyrkliga inventarier hittar du i KO Kap 40 §2
Vård av kyrkobyggnader och deras inventarier
2 § Kyrkobyggnader och deras inventarier ska underhållas så att de kan tjäna sitt ändamål. Av lagen (1988:950) om kulturminnen m.m. framgår ytterligare bestämmelser om vården av kyrkobyggnader och inventarier.
Kyrkobyggnaderna ska hållas tillgängliga för allmänheten.
Kyrkoherden och en av kyrkorådet utsedd kyrkvärd, som är ledamot eller ersättare i rådet, ansvarar för kyrkobyggnadernas inventarier i enlighet med bestämmelserna i lagen om kulturminnen m.m. Kyrkoherden får utse någon annan präst i församlingen att ansvara i stället för kyrkoherden.
Nu finns det tyvärr inga nationella riktlinjer för hur inventarielistorna skall se ut, men det finns råd och tips på lite olika håll.

Göteborgs stift har just avslutat ett projekt som pågick april-nov 2009 för att hjälpa till med olika frågor. Det gäller tex begreppet kulturhistorisk värdefulla kyrkliga inventarier, lagstiftning, praxis och tillsyn.

Ansvarig för projektet har varit Matilda Dahlquist, stiftsantikvarie. Projektrapporten har nu kommit och kan beställas från Göteborgs stift.
Göteborgs stifts skriftserie 2010:1, ISBN 978-91-978433-2-4

POSK skriver om förvaltning i sitt handlingsprogram:
Förvaltarskap

POSK anser att all förvaltning av egendom i kyrkan ska göras i enlighet med kyrkans grundläggande värderingar. Förvaltarskapet i bibeln utmärks av att vi av Gud har fått gåvor, som både vi och våra medmänniskor ska ha glädje av. Att förvalta dessa Guds gåvor är ett uppdrag som sträcker sig mot framtida generationer. POSK menar därför att all egendoms- och kapitalförvaltning ska vara långsiktig, effektiv och bedrivas på ett etiskt och ekologiskt ansvarigt sätt.

Våra kyrkor och kyrkogårdar är viktiga kulturarv. Svenska kyrkan har också tillgångar i form av jord, skog och värdepapper. Vi vill genom en klok förvaltning av kyrkans egendom och ekonomiska medel bevara dessa värden och skapa förutsättningar för en aktiv församlingsverksamhet.

2 kommentarer:

Eva-May sa...

Festligt! Jag hade precis skrivit att jag gjort studiebesök hos Wiik kyrkotextil i Uppsala, när jag såg det här. I min församling har vi länge haft textilansvariga förtroendevalda, nu har ansvaret utvidgats till inventarieansvarig. Det är ett roligt ansvar!

Carina Etander Rimborg sa...

Hej Eva-May
I Björkekärrs församling, där jag varit ordförande, har vi en kyrkorådsledamot som är inventarieansvarig. Hon gjorde ett kanonjobb genom att tillsammans med stiftet och annan expertis gå inom alla våra textilier och lämna till reparation osv. Och framför allt, att söka kyrkoantikvarisk ersättning för reparationerna. Det var joxigt, med blanketter och kyrkorådsbeslut och ansökningar, men vi fick en stor ersättning och våra textilier kommer att hålla i många år till!