18 feb. 2010

Vilket stift och vilken biskop ska församlingarna i utlandet höra?

Martin Garlöv, medlem i POSK och aktiv i Svenska Kyrkan i Uppsala gästbloggar

Svenska Kyrkan har medlemmar över hela landet. Och i andra länder, i alla världsdelar. Hur församlingarnas ska    var organiserade och hur de ska var kopplade till trossamfundet Svenska Kyrkan har utretts och nu är det debatt.

Ett av ombuden i kyrkomötet, från Uppsala stift och poskare är Mikael Mogren. Han är präst och är i år lärare på ett teologiskt seminarium i Paris. Idag skriver Mikael i Svenska Kyrkans Tidning om utlandsförsamlingarna:
Biskopen i Visby bör fortsätta att vara utlandsförsamlingarnas visitator. Det gynnar varken Uppsala stift, den viktiga verksamhet som bedrivs i utlandsförsamlingarna, eller Svenska kyrkan som helhet att ärkebiskopen får mer att göra. På det arbetsbordet ligger redan många skyndsamma ärenden.
Stiften i Svenska Kyrkan är mycket olika stora. Uppsala stift är ett av stiften med flest medlemmar och med många församlingar. Stiftet har visserligen två biskopar som delar på jobbet, men den ene är som Mikael påpekar en arbetstyngd ärkebiskop som inte behöver fler uppgifter.

En annan medlem i POSK är Sigurd Zetterqvist i Sigtuna församling. Han är ledamot av domkapitlet i Uppsala stift. När jag läser Mikael Mogrens debattinlägg i Svenska Kyrkans Tidning kommer jag att tänka på Sigurds förslag för många år sedan, innan det blev två biskopar i Uppsala stift. Han föreslog att det skulle bildas ett litet stift med Sigtuna och Märsta församlingar. Med Sveriges största flygplats inom stiftsgränsen borde det vara biskopen här som fick uppdraget att vara herde även för församlingarna i utlandet.

Ja, nog är det så att biskop Lennart i Visby sällan tagit båten till församlingarna i utlandet. Oftast har han säkert flugit, först till Arlanda och sedan vidare. 

I POSK:s program finns ett särskilt avsnitt om församlingarna i utlandet. Så här skriver vi:

Utlandskyrkan
Svenska kyrkan i utlandet, är en betydelsefull del av kyrkan som vänder sig till alla de svenskar som av olika anledningar vistas utanför Sverige en längre eller kortare tid. Arbetet utomlands har mycket olika förutsättningar inte minst när det gäller juridisk status och finansiering. Verksamheten finansieras med lokalt insamlade medel, genom anslag från kyrkan på nationell nivå och genom insamlingar i Sverige.

Det är angeläget att utlandskyrkans arbete knyts närmare kyrkan i Sverige och ekumeniskt till de kyrkor som finns där verksamheten är förlagd. Visby stift har ett särskilt ansvar för församlingar och präster i utlandet, och viss rösträtt tillkommer utlandsförsamlingarna vid valet av biskop i Visby stift. POSK anser att utlandsförsamlingarna ska bli representerade i kyrkomötet och i utlandskyrkans styrelse.

Det ser nu ut som om flera av våra förslag kommer att förverkligas när organisationen för församlingarna i utlandet förnyas.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: