Det innebär att andelen svenskar som är medlemmar hamnar på runt 60 procent, jämfört med 73 procent 2008.Precis - som jag skrev igår om dopet och medlemskapet så är givetvis ekonomin viktig för att vi skall kunna bedriva verksamheten. Men det är inte ekonomin i sig som driver oss. Om vi har fokus på Jesus Kristus och gör allt för att hjälpa andra att också få fokus på Jesus - då blir vi en sann kyrka.
Prognosen förtjänar att tas på allvar. Men den ska tas för vad den är. Det handlar om det yttre ramverket, främst de ekonomi ska förutsättningarna. Varken mer eller mindre. Antalet medlemmar säger ytterst lite om hur kyrkan kommer att förändras, vilken betydelse den har i samhället om tio år och hur relevant den upplevs.
Tuvelius skriver också:
Vill Svenska kyrkan påverka är det åren före 20 som räknas. Liksom arbetet bland unga vuxna mellan 20 och 30.Det är precis detta som Jonas Bromander har sagt i sina undersökningar. Och jag vill minnas att han pekade på att när man varit med i en grupp, till exempel en fast barngrupp (och inte ett öppet hus eller annan öppen verksamhet) så var också viljan att stanna kvar mycket större.
Vi måste alltså se till att bygga relationer med människor, på många och på olika plan. Det kan vara mänskliga, virtuella eller i brev-form. Men vi måste bygga relationer till folk, därför det är när man har en relation som vi kan påverka.
Svenska kyrkan bedriver nu ett teologiskt arbete om teologi och barn. Du hittar information här>>.
Det finns också en särskild satsning på barn 0-25 år.
Och då skall vi vara väldigt medvetna om att det går att nå de unga. För det finns en andlig törst och ett andligt sökande bland unga. Och unga människor åker på läger, åker ut och missionerar, finns i våra kyrkor och vill vara med och driva kyrkan framåt.
Se bara här vad SKU gör>> och Credo gör>> och SALT gör>> .
Fullt med unga som varit med på läger här>> och läger här>> och läger här>>. Flera läger än så har det varit och tillsammans är det tusentals ungdomar som varit tillsammans i flera dagar och hört Guds ord, varit på gudstjänster, lovsjungit och bett tillsammans. Vi har en otrolig potential att bygga på!
POSK skriver i sitt handlingsprogram
Känslan av samhörighet med Svenska kyrkan beror mycket på de kyrkliga kontakterna under barn- och ungdomstiden. Konfirmationsseden viker och de ungdomar som idag väljer att konfirmeras är i minoritet. POSK menar att det är nödvändigt att prioritera barn och ungdomar. Unga människor behöver mötas av vuxna som är närvarande där ungdomarna befinner sig, till exempel i skolan eller i gemenskapen på internet.
Gudstjänstlivet måste erbjuda möjligheter för familjer och ungdomar att delta. Kyrkan måste använda många olika former för att involvera barn och ungdomar, såväl traditionella som nyskapande för att behålla deras engagemang. POSK menar att en stark barn- och ungdomsrörelse är viktig för kyrkan och stöder Svenska Kyrkans Unga.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar