Igår var jag i Lindbergs församling, Varbergs kontrakt. Kyrkoherden där hade ordnat med valpanel och alla nomineringsgrupper som ställer upp i stiftsfullmäktigevalet i Göteborgs stift var där. Alla utan sd.
Alltså satt vi en radda med människor på podiet. Socialdemokraterna, ÖKA, POSK, .kr, moderaterna, FISK, Centern och Frimodig kyrka.
Moderator var en journalist från Hallands nyheter. Och han började med fem snabba ja och nej-frågor. En av frågorna löd ungefär " Skall det vara partipolitik i Svenska kyrkan?". Och hela panelen svarade nej! Även de som representerade ett politiskt parti. Det är ganska intressant tycker jag. Och de kandidater som satt där och representerade ett politiskt parti, de var lite förnärmade eftersom de ansåg sig misskrediterade av oss "fria grupper". De trodde inte vi tyckte de var "bra nog".
De kandidater som var med på paneldebatten är alla människor som var varmt engagerade i kyrkans liv och verksamhet. Varenda en av dem.
Men jag kan inte sluta att tycka att det ändå vore bättre om dessa människor hade ställt upp på listor där de inte samtidigt behövde tillhöra ett politiskt parti. De kunde till exempel ha ställt upp på POSKs lista, eller socialdemokraterna och centern kunde ställt upp på ÖKAs lista. De delar många värderingar. Enskilda personer kanske känner sig mer hemma hos Frimodig. Men de allra flesta skulle mycket väl kunna känna sig hemma i POSK.
En annan fråga som kom, från publiken, var varför vi inte pratar om Jesus Kristus mer. Jag skrev lite grann och med förut.
Jag säger det igen. Oftast skiljer inte verksamhetsfrågorna oss så mycket åt, när vi är på stifts- och nationell nivå. Alla grupper pratar varmt om att det är viktigt med gudtjänster, diakoni, ungdomar, familjer, äldre … och sen växer listan. Allting är viktig - och det är det ju också. Men det är på den lokala nivån som man måste göra de slutgiltiga prioriteringarna. Det är där man måste bestämma sig för om man skall satsa sina pengar på en anställd för barnverksamhet eller äldreverksamhet. Det är där man vet om man har flyktingar, ungdomar som behöver särskilt stöd eller ett sjukhus som tar mycket kraft. Det är den lokala nivån som med hjälp av pengar från stift och nationell nivå gör de slutgiltliga prioriteringarna för just den församlingen.
Stiftet och den nationella nivån spelar självklart roll för hur vi skall kunna driva verksamhet på den lokal nivån. Då är det bra att POSK finns på alla nivåer - så att våra POSKkandidater har en länk till alla nivårer.
Det är också därför POSK vill att det bara skall vara direkt val till den lokala nivån. Då kommer vi också att få de valfrågor som alla journalister så hett efterfrågar. När en grupp säger - ni skall vi lägga pengar på en extra resurs på skolan och den andra gruppen säger - nej, vi skall lägga pengarna på att bygga till församlingshemmet. (som ett exempel). På stifts- och nationell nivå skulle vi ha indirekta val - som som vi hade det innan 2000. Dvs elektorer i församlingarna utser stifts och kyrkomöteskandidaterna. Och de kandidater som står på kandidatlistorna där är förankrade i församlingsverksamheten och har församlingens förtroende.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar