Vi hade besök av goda vänner. Givetvis kom vi att prata om kyrkovalet.
Mina vänner, som jag känt sedan närmare 30 år. Den ene är upprörd över att kyrkovalet bara handlar om att hata varandra. Ingen pratar om kärleken. Ingen pratar om det viktiga i kyrkan. Om Jesus. Om hur vi skall människor skall komma till tro. Säger min ena vän. Min andra vän vill veta vem man kan rösta på så att det inte blir sammanläggningar av församlingar. Särskilt inte den församling där de är med. Och AMOS (som landade i våra brevlådor i fredags här i Göteborg) den kunde man nästan inte prata om, så hemsk var den. Inget med innehåll stod det i den tidningen.
Och jag blir oerhört frustrerad och provocerad. Det är tur det är mycket goda och gamla vänner. För jag tycker att vi pratar om innehållet i kyrkan också. Jag vet att vi har skrivit om det i vårt handlingsprogram. Men jag vet också - att utan organisationen runt om så är det svårare att genomföra verksamhet. För någon måste hålla iordning på ekonomin, eller se till att taket är tätt på huset, att personalen får sina löner, personalsamtal och fortbildningar. Om ingen tar ansvar för det som är runt om - så kan kyrkan i längden inte vara en folkkyrka. Då blir vi enstaka öar som lever våra egna liv, utan hänsyn och kontakt med varandra.
Är det en så kyrka vi vill ha? Nej, inte jag i alla fall. Jag är stolt över att tillhöra Svenska kyrkan. Ja, jag tycker den är oerhört tungrodd, oerhört oflexibel ibland, ibland alldeles för böjlig, ibland för mesig, ibland för spretig. Men… jag är ändå stolt över att tillhöra kyrkan. Det är här jag blivit fostran in i gudstjänstgemenskap, bibelkunskap och församlingsgemenskap. Det är här jag delar bröd och vin med vänner men också med människor som jag kanske inte delar så väldigt mycket annat med - mer än vår tro. Den tar sig olika uttryck, den visar sig på olika sätt. Det är här jag visar solidaritet med människor på min ort men också människor runt om i världen.
Och vem är jag att säga att mitt sätt, min församing är mer rätt än din? När vi tillhör Svenska kyrkan? Det är biskopens uppgift. Det är biskopens och stiftets uppgift att se till att alla våra församlingar lever efter Svenska kyrkans lära. Och vi i POSK ser mångfalden som en möjlighet - inte ett hot.
Sammanläggningarna då? Vem skall man rösta på? Tja, tror vi att någon nomineringsgrupp får absolut egen majoritet? Vi kan hoppas på POSK. Men vi måste alltid samarbeta och samverka med andra. Och när det gäller sammanläggningar så står vi inför en ekonomisk verklighet snart som kan slå mycket hårt mot alla församlingar. Det är inte första gången i Svenska kyrkas historia och det lär inte bli den sista heller.
Professor Anders Jarlert pekar på detta i en artikel i Helsingborgs dagblad 12 september. Han säger att eknomin lyser med sin frånvaro i valdebatten. Vem säger något om hur man tänker sig att hantera en försämrad ekonomi? Och han säger i artikeln "— Jag frågar mig vem som är bäst lämpad att lösa de ekonomiska problemen. Den som är för samkönade äktenskap eller den som är mot?"
När det gäller sammanläggningar så säger POSK i sitt handlingsprogram:
I hela landet måste det finnas rimliga möjligheter att delta i kyrkans gudstjänstliv och verksamhet. POSK vill verka för att kyrkans system för ekonomisk utjämning ändras så att olikheterna i kyrkoavgift för personer med samma betalningsförmåga inte blir orimligt stora. Men för att på sikt klara ekonomin krävs också ändringar i församlings- och pastoratsindelningen.
Stiften som har ansvaret för att församlingar och pastorat är lagom stora behöver föra en nära dialog med församlingar som berörs av förändringar. POSK anser att denna måste utgå från en reflektion över vad en församling är och hur den kan verka med utgångspunkt i det lokala engagemanget. Stiften bör i framtiden ges en större roll i den ekonomiska utjämningen och erbjuda pastoraten stöd i ansvaret för kyrkobyggnader och fastighetsförvaltning.
Vi har strukturutredningen (läs vad jag skrev om stukturutredningen här samt se deras direktiv här) som på sitt bord har frågan. Vad är en församling? Jag hoppas verkligen att de vågar se visionärt - vågar lyfta blicken från lagen om Svenska kyrkan och Kyrkoordningen och tänka nytt. Så att vi kan få ett församlingsbegrepp som hjälper oss att få fungerande enheter - där varje kyrka kan vara samlingsplats för gudstjänster varje vecka!
Sen undrar jag en sak - om vi nu skulle börja tala mer om hur vi tänker oss att "kristna" Sverige. Skulle valet då handla om vilken kampanj nomineringsgrupperna skall använda? Skulle de handla om vilka bibleord eller tolkningar som är de rätta? Eller blir detta bara absurt? Ja, jag tycker nog att det blir det!
Det är därför POSK vill ha direktval bara till församlingsnivå. För det är på den nivån som just de lokala, förankringsfrågorna kan komma fram. Det är på den lokala nivån som man kan berätta hur man vill jobba på torg, skolor, arbetsplatser och med barn, ungdomar och vuxna. Det är där man talar om hur många gudstjänster och vilken sort man vill ha. Och sen skulle stifts och kyrkomötesvalet vara indirekta val. För de frågor som hanteras där är oftas inte intressant för allmänheten. På dessa nivåer blir abstraktionen för stor och målsättningarna för vida för att gripa ner i verkligheten.
Jo, åssa AMOS då… är min vänner målgruppen för denna publikation? Nej, jag tror inte det. De kan läsa annan litteratur som bättre vägleder dem. Men för människor som har en ljum eller allmän inställning till kyrkan kan AMOS ha precis rätt höjd på tröskeln för att man skall våga ta sig till kyrkan. Eller så blir det som med grannen på landet - AMOS går i soptunnan utan att ens bläddras i…
4 kommentarer:
På facebook har jag fått följande kommentarer på det här inlägget:
Magnus Persson
hmmm, Jesus tar kanske ansvar för sig själv...? Men jag tror jag fattar vad ni menar
Andreas Westholm
Om inte poängen är hur vi kommer närmre Jesus och ger fler möjlighet att möta honom så är det inte någon större idé att hålla uppe ekonomin...
Hej Magnus och Andreas
I POSKs handlingsprogram(som ni kan läsa på www.posk.se under fliken VI VILL) så står det mycket om hur vi vill att kyrkan skall fungera. Bland annat står det
"POSK nominerar kandidater som är förtrogna med Svenska kyrkan och har ett engagemang i dess gudstjänst- och församlingsliv". Det innebär att det är människor som bär kyrkans idé om evangeliet som vi nominerar till kandidater.
Vidare står det"Svenska kyrkan har uppdraget att ge vidare sin tro i varje tid och behöver en genomarbetad missionsstrategi som är välkomnande och sändande, där varje människa uppfattas som en gåva och en resurs för församlingen". Alltså hur vi får ut det kristna budskapet.
Det står också "För en öppen folkkyrka är det angeläget att skapa kontaktpunkter med så stora delar av befolkningen som möjligt. […] Centrum i kyrkan liv är alltid gudstjänsten - utan gudstjänst ingen kyrka".
Och vi skriver i vårt kortprogram "POSK vill att Svenska kyrkan skall fira fler gudstjänster och gudstjänster som ger hopp och mod för hela livet"
Vi skriver också:
"För en kristen kyrka är tron på Jesus Kristus som vår frälsare grundläggande. Detta måste tydligt framträda så att inte evangeliet går förlorat och ersätts av enbart allmänreligiösa eller etiska frågor." och vi skriver "Musiken har en stor roll i vårt gudstjänstliv. Den tillför det talade ordet ytterligare en dimension som kan förstärka och förtydliga evangeliet om Jesus Kristus".
Om det inte hade varit för min tro på Jesus Kristus som min frälsare hade jag aldrig lagt ner hela mitt liv på att jobba för att få en fungerande Svenska kyrka. Och jag tror att många av våra kandidater kan säga så - det är vår tro som driver oss, och viljan att få berätta även för andra.
Står du för att POSK anser att de frågor som behandlas av Kyrkomötet "oftast inte är intessanta för allmänheten"?
Markus - jag håller med om att det var klumpigt uttryckt.
Vi håller ju på med mycket kyrkoordningsändringar. Något som påverkar församlingarna och där vi ser att kopplingen med församlingsanknytning är viktig. Att man har med sig erfarenhet av det praktiska arbetet på fältet som aktiv församlingsmedlem, förtroendevald eller anställd.
Det är därför vi vill ha indirekta val, så att vi får människor med erfarenhet som är med och beslutar om kyrkan tro, bekännelse och lära.
Det finns givetvis frågor som är intressanta för allmänheten - vi har ju bland annat en fråga som ni i ÖKA driver hårt nu och som påverkar allmänheten, vigselrätten och ändringen av handboken.
Som sagt Markus - det var ett klumpigt uttryck, det håller jag med om. Och uttrycket är mitt - inte POSKs.
POSK ser det som viktigt att alla som sitter med i kyrkomötet har en koppling tillbaka till församling och gudtjänstliv - något som är viktigt för alla medlemmar.
Att vara insatt i kyrkoordningsfrågor tror jag inte att allmänheten har intresse av. Men att vara informerad om vad som händer är givetvis väldigt viktigt. Att kunna påverka sina kandidater är också viktigt - men det behöver inte göras genom direktval - det kan göras på annat sätt.
Att vara informerad om vad som händer i kyrkomötet och hänga med i frågorna samt ta del av beslut och debatt är givetvis väldigt viktigt för alla våra medlemmar.
Skicka en kommentar