14 juli 2009

Ett brev kom från England


I tidningen Dagen läser jag idag att Svenska kyrkans ärkebiskop har fått ett brev från Anglikanska kyrkan och Christopher Hill, biskop för rådet för kristen gemenskap i Anglikanska kyrkan samt John Hind, ordförande i teologiska kommittén.

De är djupt oroade för att Svenska kyrkan kommer att ändra sin uppfattning när det gäller äktenskapssynen. För om Svenska kyrkan tar beslutet om att äktenskapet också skall gälla för homosexuella är Anglikanska kyrkan rädd att samarbetet kyrkorna emellan kommer att försämras. Ett samarbete som Svenska kyrkan har skrivit under på när man gick med i Borgågemenskapen.

Borgågemenskapen är en gemenskap som innebär att präster kan arbeta i varandras samfund, och att man skall konsultera varandra innan man som kyrka tar viktiga beslut.

Att hålla fast vid våra ekumeniska kontakter är viktigt och en av anledningarna till att jag personligen kommer att rösta emot att Svenska kyrkan behåller vigselrätten.
I POSKs handlingsprogram skriver vi om de ekumeniska kontakterna:

Brokyrka

POSK anser att det ekumeniska arbetet ska drivas vidare med kraft. Detta sker nationellt i Sveriges kristna råd, bland annat genom överläggningar med andra kristna kyrkor och samfund samt genom stöd åt lokalt ekumeniskt arbete. Det sker också internationellt inom Kyrkornas Världsråd (KV) och Lutherska världsförbundet (LVF).

POSK menar att anslagen till KV och LVF bör prioriteras och att ett närmare samarbete mellan KV och LVF bör eftersträvas. Vidare bör Svenska kyrkan arbeta för att bättre kontakter skapas mellan KV och de kyrkofamiljer som hittills valt att stå utanför det ekumeniska arbetet. Svenska kyrkan har en lång tradition som brokyrka och därför ett särskilt ansvar att arbeta för kyrkans synliga enhet.

Den ökade integrationen inom Europa kräver också förstärkta resurser framförallt till den europeiska kyrkogemenskapen (KEK) för bevakningen av och påverkan på det mångfasetterade arbete som bedrivs inom EU:s många organ.

Församlingarnas medarbetare måste vara trygga i Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära liksom i sin egen personliga värdegrund och identitet för att kunna verka i dialog med den nyandlighet, allmänreligiositet och sekularisering som präglar vår tid. I det alltmera mångkulturella och mångreligiösa samhället vi lever i har vi som kyrka också ett ansvar att mötas i religionsdialog.

Kommentar

Under den internationella ekumenikens hundraåriga historia har Svenska kyrkan kommit att fungera som en brokyrka mellan de lutherska och de anglikanska, ortodoxa och katolska kyrkorna. Under de senaste decennierna har många ekumeniska framsteg skett såsom Limadokumentet Dop nattvard ämbete, överenskommelserna mellan Nordeuropas lutherska och anglikanska kyrkor (Borgåöverenskommelsen), samt den teologiska deklarationen angående rättfärdiggörelseläran mellan lutherska kyrkor och Romersk katolska kyrkan.

I alla de överläggningar som föregick dessa framsteg spelade Svenska kyrkan en viktig roll. Svenska kyrkan har vidare slutit överenskommelser om kyrkogemenskap med Metodistkyrkan, Svenska Missionskyrkan, den Filippinska oberoende kyrkan och de evangeliska kyrkorna i Tyskland (EKD). På europeisk nivå innebär de ekumeniska riktlinjerna i dokumentet Charta Oecumenica en historisk möjlighet. Dokumentet är gemensamt för katoliker, ortodoxa, anglikaner, lutheraner och reformerta.

Frimodig bloggar också om brevet.

Dag Sandahl bloggar om brevet.

På Svenska kyrkans webbplats står ingenting.

2 kommentarer:

– – – sa...

Nej, det är oroväckande så tyst den officiella nivån är om detta.

Anonym sa...

... och ingenting står heller på Kyrkans tidnings hemsida.

Undrar varför...