13 juli 2009

Vad tycker POSK om…?

Följande fråga kom till vår webbplats:
Hur ser era kandidater till kyrkomötet på frågan om Kyrklig vigsel ska vara juridiskt bindande eller inte?

Svenska Kyrkan vill vara både en statlig/allmänerlig institution och en kristen. Nu har Sveriges riksdag beslutat att de institutioner som vill ha en juridiskt bindande vigsel måste uppfylla krav som en kristen institution inte kan uppfylla och nästa kyrkomöte måste ta ställning till om Svenska Kyrkans vigslar ska vara juridiskt bindande eller om den ska behålla sin internationella status som kristen institution. Det är ingen hemlighet att Svenska kyrkan kan förväntas bli utesluten ur vissa internationella kristna organisationer om de väljer att frivilligt införa samkönad kyrklig vigsel. Svenska Kyrkan står alltså inför ett av sina viktigaste vägval och beslutet kommer att fattas vid nästa kyrkomöte och det är därför viktigt att få veta var kandidater till kyrkomötet står i frågan om Svenska Kyrkans vigslar ska vara juridiskt bindande eller inte. Riksdagsbeslutet kan ses som ett försök att göra Sveriges lag mera religiöst neutral eller som ett försök att närma den till en ateistisk tro.

Kyrkomötet kan inte ändra riksdagsbeslutet och att som ett borgerligt parti gjorde svara med att argumentera kring riksdagsbeslutet, utan att svara på hur ni ser på den fråga som kyrkomötet kan besluta i uppfattar jag som rent väljarförakt.
Vad tycker då POSK om detta? I vårt handlingsprogram står det:
Trossamfund erbjuds möjlighet att ansöka om vigselrätt. POSK anser att det för enskilda präster inte ska föreligga skyldighet att förrätta vigsel. För POSK är detta en nödvändighet för att Svenska kyrkan ska kunna ansöka om vigselrätt.

Inom Svenska kyrkan, och även inom POSK, finns olika uppfattningar om kyrklig vigsel. POSK menar att Svenska kyrkan med sin lutherska äktenskapssyn kan rymma olika uppfattningar i vigselfrågan utan att dessa blir kyrkoskiljande.
Och det är precis som det står i vårt handlingsprogram. Det finns flera uppfattningar i vår organisation POSK. Och som vi också skriver, menar vi att det enligt den lutherska äktenskapssynen kan få finnas olika åsikter och uppfattningar i vigselfrågan.

För mig personligen så har jag bestämt mig för att rösta mot att Svenska kyrkan behåller vigselrätten. Jag tror vi skall ha en civilrättslig ordning. Och att det sedan skall vara en välsignelseordning för ingångna äktenskap. Så som det är i många länder redan. Personligen tror jag detta är bäst för Svenska kyrkan.

Inga kommentarer: