10 juli 2009

Utlandskyrkoutredningens förslag

Idag kom utlandskyrkoutredningens förslag på hur utlandskyrkan skall organiseras.
Jag gissar att Visby stift inte blir så glad - men utredningen föreslår att utlandskyrkan sorterar under ärkebiskopen. I pressmeddelandet säger utredningens ordförande Leni Björklund;
– Vi samlar hela ansvaret för utlandskyrkan nationellt under Kyrkostyrelsen, säger Leni Björklund. Utlandskyrkans verksamhet har utvecklats positivt under en längre tid, och får på detta sätt de bästa förutsättningarna att fortsätta den utvecklingen. Dessutom får utlandsförsamlingarna ett ökat inflytande och ansvarstagande.
Utredningen framhåller att det kommer att betyda mycket att ärkebiskopen blir utlandsförsamlingarnas biskop. Det stärker utlandskyrkans ekumeniska roll, vilken blir allt viktigare i den internationaliserade värld där Svenska kyrkan verkar, och är ett tydligt tecken på att utlandskyrkan är en uppgift för hela kyrkan. Det blir möjligt för ärkebiskopen att hinna med den uppgiften bland annat genom ett mindre pastoralt ansvarsområde i Uppsala stift.
Vidare förslår utredningen att utlandskyrkan skall få mandat i kyrkomötet.
Läs hela pressmeddelandet på vår webbplats eller på Svenska kyrkans pressida.

Ja, jag tror att det kan bli diskussion om detta. Men utredningen är ju enig. Och i POSKs handlingsprogram så säger vi om utlandskyrkan:
Utlandskyrkan
Svenska kyrkan i utlandet, är en betydelsefull del av kyrkan som vänder sig till alla de svenskar som av olika anledningar vistas utanför Sverige en längre eller kortare tid. Arbetet utomlands har mycket olika förutsättningar inte minst när det gäller juridisk status och finansiering. Verksamheten finansieras med lokalt insamlade medel, genom anslag från kyrkan på nationell nivå och genom insamlingar i Sverige.


Det är angeläget att utlandskyrkans arbete knyts närmare kyrkan i Sverige och ekumeniskt till de kyrkor som finns där verksamheten är förlagd. Visby stift har ett särskilt ansvar för församlingar och präster i utlandet, och viss rösträtt tillkommer utlandsförsamlingarna vid valet av biskop i Visby stift. POSK anser att utlandsförsamlingarna ska bli representerade i kyrkomötet och i utlandskyrkans styrelse.

5 kommentarer:

Ola J Hedin sa...

Hur ska jag tolka ditt citat ur valprogrammet, är ni för eller emot att tillsynen ligger i Visby?

Carina Etander Rimborg sa...

POSK har inte haft någon diskussion om själva sakfrågan. Så det kan jag inte svara dig på just nu. Det bästa är att fråga vår representant i gruppen, Per Lindberg, hur diskussionen har varit i arbetsgruppen.

Ola J Hedin sa...

Om man ber riktigt snällt, kan man då få POSK meste valbloggare att ställa frågan och redovisa svaret på bloggen? Har liksom ingen egen kontakt med sagde Per...

Carina Etander Rimborg sa...

Jag skall försöka på tag på Per och fråga. Det kan ta ett tag, men jag lovar att återkomma så småningom.

Ola J Hedin sa...

*glad*