Nisha Besara skriver:
Det var de enskilda kandidaterna som vågade stå över inrikespolitiskt käbbel och drev egna agendor som gjorde valrörelsen rolig och som också belönades av väljarna.Kristdemokrater i Svenska kyrkan (KR) driver också en personvalskampanj - en kampanj som går ut på att alla kandidater skall personröstas in i kyrkovalet. En kampanj de kallar personval.nu
Ett starkare inslag av personröstning är förstås partikansliernas och de centrala partistrategernas värsta mardröm - väljarna kan ju göra hur som helst! Men det skulle helt klart vitalisera det politiska samtalet. Demokratin mår bra av mer bångstyriga politiker, av företrädare som vågar säga vad de tänker.
Det här tangerar också vad POSK säger:
POSK – Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, är en demokratisk riksorganisation för grupper och enskilda som vill ta ansvar som förtroendevalda i Svenska kyrkan utan att binda sig till något allmänpolitiskt parti. POSK är uppbyggt av lokalorganisationer och stiftsorganisationer, och arbetet inom POSK följer svensk demokratisk tradition. POSK nominerar kandidater som är förtrogna med Svenska kyrkan och har ett engagemang i dess gudstjänst- och församlingsliv. POSKs kandidater är alltid partipolitiskt obundna i de kyrkliga sammanhangen, men vissa tar också samhällsansvar genom att verka inom ett allmänpolitiskt parti i exempelvis kommunen.Mångfalden är viktig - en styrka och inte ett hot! Jag hoppas också att det blir mer av personröstning i kyrkovalet. För er som är intresserade av vad några POSKare säger och tycker så titta på våra youtubeklipp här.
En viktig uppgift för POSK är att skapa möjligheter för och uppmuntra människor med engagemang i Svenska kyrkans gudstjänst- och församlingsliv till att också ta ansvar som förtroendevalda i kyrkan.
POSK ger sina företrädare frihet att ta ställning efter egen övertygelse, vilket innebär att minoritetsröster inte tystas.
POSKs sätt att arbeta innebär att det ibland finns flera uppfattningar bland POSKs förtroendevalda. POSK menar att detta speglar mångfalden hos olika kyrkliga traditioner inom Svenska kyrkan och att detta är en styrka, inte en svaghet eller ett problem. Samtal och gruppmöten inom POSK syftar till att belysa frågorna allsidigt och att hjälpa POSKs representanter att ta ställning
_________
Det här blir spännande att se hur nomineringsgrupperna tar till sig diskussionerna när det gäller personval.
Uppdaterad 9.23
Hittar också en ledare på SvD som skriver om personval i EU-valet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar