5 feb. 2009

Låt de unga ta plats


Min Kyrkans tidning har inte landat i brevlådan ännu. Men jag har läst ledaren på nätet efter att jag fått ett tips från en POSKare. Dag Tuvelius skriver att det är i vår kyrkovalet avgörs egentligen. När de olika nomineringsgrupperna får sina kandidater klara.
>> Läs Kyrkans tidnings ledare här>>

Samma sak tog Brygubben upp på sin blogg häromdagen. Att det är alldeles för få unga som är med på listorna. Att de som är födda på 70 och 80-talet i mångt och mycket lyser med sin frånvaro på kandidatlistorna. Och trots att Brygubben fyller 50 nästa år och jag 45 i år - så är vi unga i dessa sammanhang och drar ner medelåldern betänkligt… Ja, det säger nog en del!
>> Läs Brygubbens inlägg här>>

Det står också i senaste informationsbrevet från kyrkokansliet "Kyrkoval 2009" om åldersfördelningen i våra olika organ. Gå in och läs och begrunda nr 5! (sid 6-8)
>> Kyrkoval 2009 informationsbrev>>

Ja, jag vet att det inte är enkelt att få med unga på våra listor. När man är ung så är fyra år en gigantisk tid - nästan oöverskådlig. Men vi måste ta chansen. Vi måste också ha så många med på listan att man kanske kan få vara med ett eller två år och sedan kan någon annan få komma in (ifall den första måste flytta pga studier eller liknande).

Och vi måste också vara tydliga med att vi skall hjälpa till. Att vi som har varit med ett tag kan vara mentorer, hjälpa de nya (och det behöver inte bara vara unga människor!). Det är inget enkelt att hamna i ett kyrkoråd om man aldrig har varit med där förut. Med ansvarsuppgifter, sammanträdesordningar, oskrivna regler och "så här har vi alltid gjort…"!

Så gör ett kraftförsök med att få med yngre människor. Prata med ungdomsgruppen, föräldrar till de barn som är med barnverksamheten, ungdomskören, vanliga kören! Försök!

Inga kommentarer: