22 okt. 2008

Budgetdebatt

Nu har vi just avslutat vår första diskussion som handlade om budgetutskottets betänkande om rambudgeten.

Budgetutskottet går i stort på kyrkostyrelsens skrivelse när det gäller budgeten. Men de föreslår också bifall till två motioner. Varav jag faktiskt missat den ena när jag gjorde min sammanställning. (pinsamt!)

Den ena motionen handlade om att göra grönt bokslut. Den andra motionen handlade om att be kyrkostyrelsen göra en utredning för att undersöka hur Svenska kyrkan kan klimatkompensera flygresor som görs inom Svenska kyrkans ram.

Detta blev det faktiskt diskussion om. Dag Sandahl (Frimodig kyrka) tyckte att det var hyckleri att bara klimatkompensera. Han tyckte att antingen så var flygresor OK eller så skulle vi ställa krav på resealternativ som var miljövänliga. Att göra flygresor som inte är miljövänliga och sen kompensera detta med pengar - det var att göra avlat och stämmer inte med Luthers tradition.

I POSKs handlingprogram skriver vi under rubriken Miljö och rättvisa

POSK anser att kyrkan ska tala tydligt om miljö och rättvisa. En ohållbar livsstil orsakar förutom sociala orättvisor och miljöförstöring också klimatförändringar. Vi riskerar alla, men främst våra medmänniskor i de fattigaste länderna, att drabbas av klimatförändringarnas konsekvenser. Vi människor kan bromsa den negativa utvecklingen genom att vi värnar skapelsen.

Ett sätt att ta ansvar är att endast efterfråga och konsumera varor och tjänster som producerats i en god arbetsmiljö som gynnar en hållbar samhällsutveckling i samklang med hela skapelsen. Därför är det naturligt att POSK förespråkar rättvis handel.


Från POSK var Bertil Persson uppe och talade för sin motion, om det allmänna utjämningsbidraget, där det finns en reservation i utskottet som han stödde. Idag regleras storleken på det allmäna utjämnningsbidraget i kyrkoordningen. Detta vill Bertil Persson och hans medmotionär ändra på. Reservationen stödde detta.

I POSKs handlingsprogram säger vi under rubriken Rikstäckande (om de ekonomiska möjligheterna i församlingarna)

Stiften som har ansvaret för att församlingar och pastorat är lagom stora behöver föra en nära dialog med församlingar som berörs av förändringar. POSK anser att denna måste utgå från en reflektion över vad en församling är och hur den kan verka med utgångspunkt i det lokala engagemanget. Stiften bör i framtiden ges en större roll i den ekonomiska utjämningen och erbjuda pastoraten stöd i ansvaret för kyrkobyggnader och fastighetsförvaltning.


Eric Muhl (ÖKA) undrade över de 200 miljoner som kyrkomötet delar ut till församlingarna i extra bidrag. Det har skett under två år hittills. Första året gick pengarna till stiften som fick hantera detta, andra året gick de direkt till församlingarna. Även under 2009 och 2010 ligger det förslag på en liknande utdelning direkt till församlingarna. Pengarna är tänkta att användas för strategisk åtgärder när det gäller verksamheten. Eric efterlyste en återkoppling hur det har gått med de strategiska besluten i församlingarna. Marianne Kronberg (m) som är ordförande i budgetutskottet svarade att man har ett stort förtroende för församlingarna och den lokala nivån. Då undrade Eric var förtroendet fanns för stiften som faktiskt har det pastorala ansvaret i stiften.

I POSKs handlingsprogram säger vi under rubriken Stift
Biskop och stiftsstyrelse har att främja församlingarna i deras uppgift. POSK vill verka för att stiften lyhört uppfattar församlingarnas behov och främjar deras liv. Stiften ska inspirera till uthållighet i vår tid med en vikande traditionell kyrklighet men ett ökat andligt intresse. Församlingarnas självklara närvaro i människors viktiga livssituationer är betydelsefull.

Nu är det diskussion om gudstjänstutskottet betänkande.

Inga kommentarer: