22 okt. 2008

Efter en första dag på kyrkomötet

Igår hade vi frågedebatt på kyrkomötets första sittning. Debatten tog hela den utsatta tiden. Mellan klockan tre och klockan tio över sex pratade kyrkomötet om de tjugo frågorna som var uppe.

Läs frågorna här.
Läs svaren från kyrkostyrelsen här.

Jag skall inte recensera debatten, det klarar jag inte. Men det är härligt med det engagemang och den känsla för Svenska kyrkan och hennes frågor som rör ledamöterna. Det blottar också problem och svåra frågor som kyrkan ibland kan vara rädd för att ta i. Ofta rör det organisatoriska frågor.

Nu sitter vi och har gruppmöte. Vi diskuterar de frågor som var uppe igår samt de frågor som skall komma upp idag och som POSKs ledamöter vill ha belysning av för att kunna ta kloka beslut under dagen och i debatten.

Idag skall vi börja diskutera budgetutskottets betänkande. Sen kommer gudstjänstutskottet, organisationsutskottet och tillsyn- och uppdragsutskottet. Vi får se hur långt vi kommer idag.

Den medierapportering som har varit från kyrkomötet har berört det upprop som Göran Staxäng har gjort angående mobbing. Jag satt i hallen när Göran lämnade över uppropet till ordförande Gunnar Sibbmark.

Göran Staxäng ville lämna över detta till ärkebiskopen, men han var upptagen. Men han har lovat att träffa gruppen, när de har bokat tid med honom.

Det finns inget försvar för mobbing, men på det sättet som Göran Staxäng försöker få upp frågan på kyrkomötets bord, gör att vi inte kan ta upp det eller behandla det. Det är en ickefråga för kyrkomötet 2008. Med det system vi har så måste frågan komma den "riktiga" vägen med en motion och genom diskussion i de olika grupperna. Kan tyckas var krångligt och långsamt. Men det är det demokratiska system vi har och då måste också alla följa det för att demokratin skall fungera.

Läs i Kyrkans tidning
Läs i Dagen

Inga kommentarer: