I Skara stift skall biskop Erik lägga ner staven under 2012 och det skall väljas en ny biskop. Ännu finns det ingen information på Skara stifts egen webbsida om tidsplan eller datum.
Men ett initiativ har tagit från Billings kontrakt där en arbetsgrupp har dragit igång en blogg>> och en facebook-grupp där förslag lämnas och diskuteras. Ett helt öppet nomineringsförfarande alltså. På bloggen kan vi också läsa att nomineringsvalet kommer att ske 10 januari 2012 och att den nya biskopen skall väljas i mars 2012.
7 kriterier har Billings kontrakts arbetsgrupp satt upp>>:
Kommande biskop ska:Idag finns det över tjugo namn föreslagna. Det kommer till nya och ibland är det någon som tackar nej till att finnas med i diskussionen.
1. vara en god teolog och teologie doktor.
2. vara folkkyrklig, med förankring i kyrkans tradition och liv.
3. ha en gedigen församlingserfarenhet.
4. vara inspiratör och visionär.
5. vara aktiv i samhällsdebatten och vara kyrkans ansikte utåt i media.
6. ha en tydlig strategi för Skara stift vad gäller kyrkobyggnader och stiftskansli.
7. ha en pastoral omsorg om stiftets präster och diakoner.
Kriterierna är uppställda utan inbördes ordning.
Jag tycker det här är ett alldeles utmärkt initiativ! Här kan vem som helst föreslå en kandidat som man tror kan passa till biskop och det diskuteras fram och tillbaka vad som är viktigt.
Jag tänker att det är viktigt att vidga sina vyer - kanske våga se utanför stiftet (en av de nuvarande biskoparna kanske kan tillföra Skara något nytt?) eller utanför landet?
För mig som sitter i kyrkomötet och har biskoparna med som teologisk sakkunnig i utskotten, så ser jag det är viktigt med en biskop med stor utblick. Församlingserfarenhet, det har vi alla som sitter med i utskottet, och det finns många präster och teologer som kan mycket. Det som biskoparna har som är extra är kontakten med andra kyrkor, erfarenheter från biskopskollegiet, en djupare teologisk kompetens än de flesta. Det tycker jag är viktigt för Svenska kyrkan. Biskopen är inte bara en del av det "lokala" stiftet - utan framförallt en representant och ledare i Svenska kyrkan.
Dock är det så till syvende och sist att det är de som nomineras och får mer än fem procent av rösterna vid nomineringsvalet den 10 januari 2012 som blir aktuella. Därför är det bra att många namn finns i luften i förväg!
Initiativet har uppmärksammat i medierna på flera håll.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar