9 nov. 2012

Skogen intar Uppsala domkyrka

I samband med ärkebiskopens möte och kyrkomötet genomförs en konstinstallation i Uppsala domkyrka. Det är arkitekturmuseets konstnärer/forskare Monica Sand och Ricardo Atienza som installerar ett skogstjärn mitt i kyrkan, med vatten och ljud.

Detta kan vi läsa i ett pressmeddelande från Svenska kyrkan>>

Glänta i Uppsala domkyrka – pressvisning 13 november

2012-11-09 10:00
Glänta i Uppsala domkyrka – pressvisning 13 november
En liten tjärn ska byggas i konstinstallationen Glänta i Uppsala domkyrka 13-21 november.
Inför Barn och unga – ärkebiskopens möte 2012, den 16-17 november, förvandlas det innersta av Uppsala domkyrka till en skog med en glänta och en liten tjärn. Runt vattenspegeln blir det vindsus och lövprassel, och ljudet stiger och faller med antalet personer som rör sig i kyrkan. Katedral, natur och människa möts på ett lekfullt och mystiskt sätt.
Konstinstallationen Glänta har skapats av Arkitekturmuseets konstnärer/forskare Monica Sand och Ricardo Atienza. Den kommer att byggas upp inför ärkebiskopens möte och finns i Uppsala domkyrka den 13-21 november.
– Konstverket utgår från barnet, och barnets privilegium och rättighet att fråga, försöka och fantisera, säger konstnären Monica Sand. I domkyrkans glänta får man göra just det – eller helt enkelt glädja sig åt upplevelsen av en skog inne i en katedral!
Välkommen till pressvisning/invigning av installationen Glänta tisdag 13 november kl 10.45, tillsammans med inbjudna skolbarn. Fotografering är tillåtet.
Plats: Uppsala domkyrka, mellan högkoret och centralaltaret.
Medverkande/program: Ärkebiskop Anders Wejryd och konstnären Monica Sand introducerar installationen, därefter ges möjlighet att följa upplevelsevandringen för inbjudna skolbarn (åk 2) från Sverkerskolan i Uppsala. Eventuella intervjuer ges direkt efter vandringen.
Anmälan: till ewa.almqvist@svenskakyrkan.se eller tfn 0705-469677, senast måndag 12 november. 
Upplevelser i projektet Glänta/Uppsala domkyrka
Tisdag-fredag 13-16/11
: Inbjudna skolbarn i Uppsala deltar i upplevelseprogram, guidade av konstnärerna själva och domkyrkans pedagoger. Med t ex speglar och prismor får barnen undersöka domkyrkans ljus och djup, och i ljudexperiment lyssna in arkitekturen.
Söndag 18/11 kl 15-17: Skogsimprovisationer av blockflöjtsensemblerna Flauto Alba och Flauto Sera under ledning av Heidi Rohlin Westin. Publiken vandrar omkring, kommer och går medan musikerna, utspridda i rummet, skapar en förtätad stämning av skogens ljud: vind, regn, löv och steg.
Tisdag 20/11 kl 14-16: Pröva rummet. Öppet konst- och forskarseminarium där vi prövar rumsliga förhållanden med ljud, ljus, speglingar och rörelser och samtalar med konstnärerna/forskarna Monica Sand och Ricardo Atienza.
Läs mer om ”Barn och unga – ärkebiskopens möte 2012” på www.svenskakyrkan.se/abmote2012

Så kan man alltid fundera över om detta är vad vi i Svenska kyrkan ska hålla på med. I vilket fall som helst ska det bli intressant att se installationen.

Uppdaterad 2012 11 14
Kyrkans Tidning: Skogsglänta uppförd i domkyrkan>>

Inga kommentarer: