20 nov. 2012

Lång dags färd mot natt

Första kyrkomötesdagen är över.

Vi startade kl 9.00 i morse och vårt första ärende var organisationsutskottets betänkande 2 om strukturfrågor. Det var ett ämne som hade väldigt många föranmälda talare. Kl 15.00 var det talarlistan klar och ordföranden kunde sammanfatta debatten. I princip var det förslag på bifall till allt, samt avslag på allt.
Beslut tas i morgon kl 10.30.

Kl 12.30 kommer det att hållas en presskonferens med ordförande Sibbmark och ärkebiskop Wejryd med anledning av det beslutet.

Under debatten togs det upp olika aspekter på det mesta. Framförallt diskuterades församlingsaspekten och demokratiaspekten vid valet till församlingsråd.
Frågan om Göteborg kom också upp på en mängd olika sätt. Till slut gick biskop Per (Göteborg) upp och markerade att frågan om Göteborg var en fråga för stiftsstyrelsen i Göteborg.
Vi får väl se i morgon hur det går.

Sen fortsatte dagen och kvällen fram till 22.30 med resten av organisationsutskottets frågor, ekumenikutskottets frågor och gudstjänstutskottets frågor. När det gällde frågan om Kaioros-dokumentet och Israle-Palestina-frågan så beslutade ordföranden att skjuta på den diskussionen till i morgon. Tydligen hade Birgit Friggebo skrivit ett helt nytt förslag som ordföranden ville att vi skulle få läsa. Så diskussionen kommer alltså i morgon.
Det var ett mycket konstigt förfarande i den frågan.

Det går att se kyrkomötets diskussioner live på webben. Du hittar länken till webbsändningen på www.svenskakyrkan.se/kyrkomotet

Du kan också se kvällsprogrammet Kyrkomötestv.se som också sänds på webben. Ett samarbete mellan Svenska Kyrkans Unga, Frimodig kyrka och POSK. Kvällens sändning ser du här:


Under hela dagen har det twittrats från kyrkomötet. Du kan följa med på
live.twingly.com/kyrkomote 

Nu måste jag gå och lägga mig - det är en kyrkomötesdag i morgon också.

Inga kommentarer: