11 sep. 2012

Örebro är delade

Från Stillsams blogg läser jag att Örebro kyrkliga samfällighet har haft kyrkofullmäktige i kväll och där avvisat stiftets förslag att göra samfälligheten till ett enda stort pastorat. Detta med siffrorna 23 mot 22. Minsta möjliga majoritet alltså.

Stillsams blogg: Kyrkofullmäktige i Örebro säger nej till storpastorat>>

Det är helt riktigt att kyrkofullmäktige säger nej till stiftets förslag. Och detta får väl tas som en fingervisning till stiftet när de sedan ska besluta om ett eller flera pastorat. Frågan ägs av stiftet.

Strukturutredningen gör mest skillnad i de stora samfälligheterna. Där blir förändringarna störst. På de allra flesta ställen blir förändringen inte så stor.
Att det direktvalda kyrkoråden försvinner som möjlighet är inte bra. Men det är ändå en ordning som vi bara har haft i Svenska kyrkan sedan valet 2001. Alltså egentligen bara knappt 12 år.

Detta bara som ett inlägg i debatten. Och i Örebro är det uppenbart att det inte finns en stor majoritet, varken för den ena eller andra linjen.

Vi lär få anledning att ta upp frågan igen.

Strukturutredningen>>

Uppdaterad 13 sept kl 10.15
Frimodig kyrkas blogg: Överraskning i Örebro>> 
Kl 12.25
sr.se Delat om hopslagning av pastorat>>

1 kommentar:

Anonym sa...

Rent tekniskt har du givetvis rätt om de direktvalda kyrkoråden, men val på församlingsnivå har en betydligt längre tradition, och det är det saken handlar om, att församlingens framtida lokala inflytande utses uppifrån i stora pastorat med en kyrkoherde som knappast kommer hinna vara präst.