18 sep. 2012

Att leva i en sekulär stat

Jag läser på SVT.se debatt, där Christer Sturmark (Humanisternas ordförande) skriver om en alternativ samling till den ekumeniska gudstjänsten som firas idag med anledning av riksdagen öppnas.
Gudstjänsten i Storkyrkan visar att staten inte är sekulär>>

Christer Sturmark skriver:
Vi vill erbjuda en alternativ samling i samband med riksdagens öppnande, för alla de som känner sig mer befryndade med upplysningen och det sekulära projektet än med kristendomen och kyrkan.
Och han berättar att man kommer att samlingen äger rum i Bellmansrummet på Den Gyldene Freden, samma lokal som Svenska Akademien brukar sammanträda i. Och enligt artikeln så kommer programmet att bli följande:
De riksdagsledamöter och andra politiker som inte ser sig som kristna eller föredrar en sekulär högtidsstund, är således varmt välkomna till en samling i humanismens och upplysningens anda.
Professorn i astrofysik Ulf Danielsson kommer lägga ut texten om den vetenskapliga ”skapelseberättelsen”, hur universum kom till och hur vi människor är gjorda av stjärnstoft.
Tja… vad ska man säga om det här. Nä… jag tänker Christer Sturmarks sekulära och upplysande påhitt få tala för sig själv.

Jag vet heller inte med vilken rätt Sturmark påstår följande:
En majoritet av riksdagsledamöterna är inte kristna – därför blir det i förlängningen en smula absurt att domkyrkans samling är det enda alternativet i programmet.
Hur kan han veta det? Har han frågat alla ledamöterna? Jag trodde vi hade religionsfrihet i Sverige. Hur kan han påstå att en majoritet inte är kristna?

Nej, jag är ledsen. Det här får mig inte att få något förtroende för humanisternas agerande. Och gudstjänsten i Storkyrkan är vad jag förstår ett frivilligt inslag i riksdagens öppnande.

Riksdagens öppnande (Wikipedia)>>
Riksdagen>>

Personligen tycker jag det är utmärkt bra att riksdagens öppnande också inleds med en ekumenisk gudstjänst. Det visar på en stor ödmjukhet för att man är del av något mycket större. Och att de som är religiösa (kristna, muslimer, buddister osv) kan, tillsammans, få lämna sitt uppdrag för Sverige även i bön och lovsång till sin Gud.

Men jag går in på Storkyrkans webbsida för att titta på vilka gudstjänster som firas där. Storkyrkan är ju en kyrka som tar inträde när det inte är gudstjänst. Detta för att få inkomst till verksamheten i församlingen och underhåll av byggnaden.
Men jag upptäcker att det inte enkelt går att hitta några gudstjänster på webbsidan.
Domkyrkoförsamlingens webbsida>>
Där finns verksamheter, där finns musik, där finns en massa saker. Men inga gudtjänster, även om de skriver på sin webbsida att det firas flera gudstjänster i veckan i de olika kyrkorna. Det tycker jag inte var så bra.

Uppdaterad 20120918 kl 16.25
Kyrkans Tidning: Premiär för pingstpastor vid riksdagens öppnande>>

Ur POSKs vision och program:
POSK – Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan – har som vision att Svenska kyrkan ska vara en gemenskap som speglar Guds vilja i gudstjänst och liv och som talar tydligt om Jesus Kristus.

POSK vill att Svenska kyrkan ska
•    erbjuda närvaro, gemenskap, växt och fördjupning
•    förmedla tillit, befrielse, hopp och livsmod
•    se och ta vara på varje människa som en gåva i församlingens liv
•    respektera individen och glädjas åt mångfalden
•    vara en profetisk röst i samhället och visa på ett liv i rättvisa och frihet
•    vara en brobyggare mellan kyrkor
•    sträva efter en sann och öppen dialog mellan människor av olika tro

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra att du kommenterar detta!
Ibland verkar det som om Sturmark inte förmår göra skillnad mellan vad en sekulär stat innebär, det behöver inte innebära ett sekulärt eller sekulariserat samhälle.

Axel sa...

Underliga typer dom där humanisterna. Dom är mot religion men ändå är de själva religiösa: dom har tillochmed registrerat ett trossamfund.