22 aug. 2012

kr. byter också namn inför kyrkovalet

Så ansluter sig ytterligare en nomineringsgrupp till den stora skaran som byter namn. Nu är det .kr (Kristdemokrater i Svenska kyrkan) som tänker byta namn till Kristdemokrater för en levande kyrka.

Detta skriver tidningen Dagen i artikeln "Kristdemokrater ska byta namn i kyrkovalet">>
På förbundsstyrelsens möte den 14 augusti togs beslutet att föreslå "Kristdemokrater för en levande kyrka" som nytt namn. Skälen är flera: bland annat handlar det om att namnet tydliggör att Krist(us) kommer före demokratin. Förbundsstyrelsen menar också att namnförslaget ger en tydlig ekumenisk signal och att det är positivt att ordet kyrka finns med.
 På Kristdemokraternas webbsida finns ingen information om det beslutade namnbytet.

Tidigare har ju Moderaterna lagt ner sin nomineringsgrupp och håller nu på att bilda "Borgerligt alternativ". FiSK (Folkpartister i Svenska kyrkan) har bytt namn till FiSK (Fria liberaler i Svenska kyrkan).

Namnbyte i all ära. Jag vet inte om det kommer att bli enklare eller svårare för väljarna att ta ställning. Det viktiga är vilket program som nomineringsgruppen går till val på. POSK tog sitt program i maj och det hittar du här>> 

Uppdaterad 2012 08 23 kl 20.00
Kyrkans Tidning: Kristdemokrater i Svenska kyrkan vill byta namn i kyrkovalet>>

3 kommentarer:

Bengt Held sa...

Carina

Men varför ska det främsta målet vara att det ska vara enkelt för väljarna att ta ställning. Om det vore främsta syftet borde ju partierna vara kvar i kyrkan eftersom det är välkända beteckningar. Gläds istället åt att flera grupper nu lämnar partipolitiken. Ni i Posk behöver konkurrens och om ni är trygga i er själva gläds ni åt att ni får det också från andra icke-partipolitiska grupper.

Bengt

Carina Etander Rimborg sa...

Hej Bengt
Jag har inga problem med många nomineringsgrupper. Och jag tycker det är bra att många vill engagera sig.

Jag ser dock inte någon skillnad mellan "Kristdemokrater i Svenska kyrkan" och "Kristdemokrater för levande kyrka".
Men det kan ju hända att de tänker ställa upp även i andra samfund?

Bengt Held sa...

Carina

Alright trodde du kommenterade tendensen generellt. Jag tycker det är ett steg framåt att partinamn försvinner.

Men sedan kollade jag också en intervju med s-ordföranden Stefan Löfven. Kommenterade på min blogg.

"Socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven kommenterar i kristna tidningen Dagen att hans parti ska vara kvar inom Svenska kyrkan. Att Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet som ensamma riksdagspartier kommer kandidera inför nästa kyrkoval är så mossigt att videoapparater (ni vet de man använde innan DVD kom) verkar moderna i jämförelse. Visa respekt för Svenska kyrkan och lämna partipolitiken utanför den. Eller kommer s kandidera som parti inom något muslimskt samfund, sd inom katolska kyrkan och c inom någon judisk församling. Nej, så respektlösa är partierna inte."