22 aug. 2012

Helgen(s) kyrkoforum

I helgen samlades 250 socialdemokrater för ett kyrkoforum. På fredagen presenterades deras valprogram inför kyrkovalet 2013. En av punkterna som det twittrades om var att socialdemokraterna vill att alla 16-åringar som konfirmerar sig ska få sommarjobb i tre veckor.

Ännu finns ingen information om detta på deras webbsida. Men det kanske kommer.

Kyrkans Tidning har skrivit om mötet
Löfven gav starkt stöd till S kyrkopolitiker>>

Och tidningen Dagen har också skrivit om mötet
Kyrkopolitisk debut för Stefan Löfven>>

I Dagens artikel kan vi läsa att Löfven, som partiordförande, är ytterst ansvarig för (S) kyrkopolitik och deras program. Och att han döptes när han skulle konfirmeras.
Han inledde sitt tal med att tala om sitt förhållande till Svenska kyrkan. Han säger sig själv inte vara aktivt troende, men menar att det många gånger i hans liv uppstått situationer då han reflekterat över existentiella frågor.
- Jag har stor respekt och förståelse för de människor som verkar genom sin gudstro. Vi kan göra mycket tillsammans, troende och icke-troende, sa Stefan Löfven i sitt tal.
Det är Stefan Löfvens fru, Ulla, som är kyrkopolitisk ombudsman för kyrkovalet. Hon sitter också i stiftsstyrelsen i Stockholm.

Christina Meltin Westerlund (s) och kyrkomötesledamot skriver på sin blogg om mötet och om socialdemokratin och kristendomen.
Att just S-politik är det som kristendomen bygger på är självklart. Jag har alltid hävdat att Jesus var den förste socialisten/socialdemokraten. Den kristna läran bygger på människors lika värde och solidaritet. Så enkelt är det.

Nu visste inte jag att socialdemokratin var bakgrunden till kristendomen. Men det kan kanske finnas en och annan som har en annan historieskrivning.

Jag har inget som helst problem med att socialdemokrater är med och vill ta ansvar i kyrkan. Alla som kristna och vill vara med och ta ansvar i Svenska kyrkan ska få göra det. Mitt problem är att det är socialdemokratiska partiet som är grunden för deras aktivitet.

Varför ställer inte socialdemokratiska partiet upp i alla andra samfund, som parti? Varför hävdar inte socialdemokraterna att de också, som parti, måste vara med och bestämma i Gemensam framtid? Eller i de muslimska kyrkorna? Eller judiska? Eller katolska? Varför är det just Svenska kyrkan som socialdemokraterna, som parti, vill vara med och styra?

Ur POSKs Vision och program:
POSK – Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, är en demokratisk riksorganisation för grupper och enskilda som vill ta ansvar som förtroendevalda i Svenska kyrkan utan att binda sig till något allmänpolitiskt parti. POSK är den klart största grupp som förser kyrkan med beslutsfattare och samtidigt står helt självständig från de politiska partiorganisationerna. POSK bidrar på alla nivåer aktivt till utvecklingen av Svenska kyrkan.
Uppdaterad kl 11.25
Areopagen bloggar: Partipolitik och Svenska kyrkan>>
Dagens ledarblogg: Ingen klokare kyrkopolitik med Löfven>>

Inga kommentarer: