4 juli 2012

Vuxenkonfirmation - att få var följeslagare och medvandrare

Jag talade med en Kvinna A idag, som är aktiv i en församling utanför Göteborg. I hennes kyrka hade det börjat en Kvinna B i 25-årsåldern, eftersom Kvinna B var tillsammans med en man i församlingen.

Det visade sig att Kvinna B inte var konfirmerad, men blev så småningom ändå intresserad av kristen tro. Kvinna A var med i en smågrupp och de bjöd in Kvinna B till sin grupp och gjorde om den till en alpha-grupp för att hjälpa Kvinna B.

Förhållandet till mannen hade tagit slut men Kvinna B stannande ändå kvar i församlingen. Och igår kväll konfirmerades hon vid kvällmässan i församlingen. Detta berättade Kvinna A med tårar i ögonen.

Och jag blir lika berörd. Visst är det härligt när man får följa med och vara följeslagare på en andlig och kristen resa.

Tänk så många sådana fantastiska kristna följeslagare vi har i våra församlingar, som den här Kvinna A och hennes hemgrupp. Tänk så många personliga möten som får påverka och vara avgörande i människors liv.

Precis som Jesus sa åt oss att gå ut och döpa och berätta, för över 2000 år sedan, så håller vi fortfarande på. De stora berättelserna, den personliga tron, den stora gemenskapen, gudstjänsten och bönen.

Ur POSK vision och program:

Svenska kyrkan har uppdraget att ge tron vidare i varje tid. POSK anser att det är nödvändigt med en genomarbetad missionsstrategi som är välkomnande och sändande, där varje människa uppfattas som en gåva och en resurs i församlingen. För dem som i vuxen ålder närmar sig kyrkan ska församlingen kunna erbjuda en genomtänkt och inbjudande vuxenundervisning där människor möts med respekt och erbjuds stöd att växa i kyrkans tro och gemenskap.

För en öppen folkkyrka är det angeläget att skapa relationer med så stora delar av befolkningen som möjligt. Detta sker genom de kyrkliga handlingarna vid avgörande tidpunkter i människors liv – dop, konfirmation, vigsel, begravning – och genom själavård, diakonal/social verksamhet, undervisning, kulturaktiviteter samt delaktighet och ansvarstagande i samhället. Centrum i kyrkans liv är gudstjänsten – utan gudstjänst ingen kyrka.


Inga kommentarer: