2 maj 2012

"varför ditt engagemang, du är ju inte ens medlem…?"

Leo H skriver på sin blogg "Tankar i natten" ett inlägg med rubriken "Inte för att det hjälper, men kan ändå vara värt ett försök" där han tar upp frågan om politiska partier i kyrkan. Och framför allt socialdemokraternas engagemang i Svenska kyrkan.

Leo H är en av de tolv bloggare på Dagens Kyrka och har förut suttit invald för ÖKA i de kyrkliga sammanhangen.

Leo skriver: 
Under 90-talet var jag en av Malmabergs S-förenings representanter i Västerås arbetarekommuns repskap. Ett möte minns jag mycket väl. Ett kyrkopolitiskt program för SvK skulle antas. Vid samma tillfälle skulle också Arbetarekommunens kandidater i kyrkovalet utses. Av någon anledning blev diskussionen osedvanligt lång, med många engagerade inlägg. Vid ett tillfälle, när debatten var som hetast äntrade en av de ledande kyrkpolitikerna i kommunen talarstolen och replikerade ett av kommunalrådet Åke Hillmans inlägg: ”Jag förstår inte ditt engagemang i frågan, Åke. Du är ju inte ens medlem i kyrkan!” Här var verkligen uttrycket, ”att skita i det blå skåpet”, på sin plats. Det gick en flämtning genom möteslokalen, innan kritiken för att försöka hindra en demokratisk debatt, välde över den stackars syndaren.
(…)
För jag är säker på att alla skulle, med rätta, slå ifrån sig med händer och fötter, om S eller något annat parti skulle försöka sig på konststycket att på partimöten ta beslut om vilka ståndpunkter socialdemokratiska medlemmar skulle driva i olika kyrkor och samfund.  Jag vill rikta en vädjan till alla kristna syskon och troende ur alla andra trosriktningar.
Vore det inte på sin plats, att ni alla, med en röst protesterade mot att partiet vill styra Svenska Kyrkan?
Vi står inför ett kyrkoval 2013 där vi fortfarande har tre politiska partier som ställer upp i ett trossamfund för att vara med och styra. Socialdemokrater, centerpartieter och Sverigedemokrater. De övriga partierna har valt att ställa upp under andra namn.

Självklart ska engagerade politiker som också är engagerade i Svenska kyrkan vara med och ta ansvar. Självklart! Men det ska vara på kyrkans villkor och inte partiets!

Att ställa upp i en nomineringsgrupp som är helt partipolitisk obunden är det enda sättet, tycker jag, att sätta kyrkan i första rummet.

Inga kommentarer: