22 maj 2012

"Jag kallar henne hedning…"

Jag var på ett lunchmöte idag och missade därför att titta på det mycket omtalade dopet av prinsessan Estelle.

Men har nu efteråt passat på att titta på SVT.play på det program med Ebba von Sydow som sändes i fredags. Där ingick en intervju med överhovmästarinnan Alice Trolle-Wachtmeister som uttalar sig om varför prinsessan måste döpas…

Ebba: "-Visst är det så att den lilla prinsessan måste döpas?"
Alice:-"Jaa, annars är man ju hedning! Jag kallar henne för hedningen, till hon är döpt."
 (se klippet med intervjun här)


Ja, vi kan tycka vad vi vill om kungahuset och om att prinsessan "måste" döpas och allt det där. Men Alice Trolle-Wachtmeister sätter tummen på något mycket viktigt. Odöpt är prinsessan en hedning. Nu är hon döpt och en del i Guds rike och blir Guds barn.

Och all information som Svenska kyrkan har passat på att göra om dopet, alla drop-in-dop och all uppmärksamhet som har ägnats åt det dopet i olika församlingar och kyrkor har varit jättebra! 

Läs var Svenska kyrkan skriver på sin dopsida>>
Svenska kyrkan: Ärkebiskopens doptal till prinsessan>>
Ur Ärkebiskopens tal:
”Jesus sa: Jag är med er alla dagar, till tidens slut”. Ingen garanti för att det blir enkelt. Ingen garanti att skyddas från svårigheter. Men ett löfte om: Du är medräknad, du är sedd, du har en hjälpare som också öppnar porten till evigheten. Så bad vi ju för henne nyss också, om att mörkret inte ska få makt.
Kyrkans Tidning: Estelles dop uppmärksammas>>
Dagen: Prinsessans dop är en kristen högtid>>
Dagen: Estelles dop kan alla glädjas åt>>

Dagens Media: Över 400 bevakar dopet idag>>

POSKs vision och program:
För en öppen folkkyrka är det angeläget att skapa relationer med så stora delar av befolkningen som möjligt. Detta sker genom de kyrkliga handlingarna vid avgörande tidpunkter i människors liv – dop, konfirmation, vigsel, begravning – och genom själavård, diakonal/social verksamhet, undervisning, kulturaktiviteter samt delaktighet och ansvarstagande i samhället. Centrum i kyrkans liv är gudstjänsten – utan gudstjänst ingen kyrka.

Inga kommentarer: