9 mars 2012

Bibeln på fyra timmar


I går kväll var jag på teaterföreställningen Bibeln som går på stadsteatern i Göteborg. Det var en lång föreställning. Började kl 18.00 och slutade 22.30. Då hade vi haft två pauser. Men det kändes verkligen inte långt egentligen.

Det här är en helt profan uppsättning av en bok som många, många människor har ett alldeles särskilt förhållande till. Många kommer kanske dit med föreställningar om hur det var, hur det är och hur saker ska tolkas.

Jag blev helt tagen. Det måste jag säga. Av sättet det gestaltades på. Av humor, allvar, texter och tolkningar. Det handlade inte om att vi skulle följa bibeln från första sidan till sista sidan. Här blandades gamla testamentet med nya testamentet. Här dök profeter upp vid de mest olika tillfällen. Här värjdes inte för de svåra frågorna. Job fick stort utrymme. Tre änglar (eller var de något annat också?) påverkade och pratade oss igenom skeendet på scenen. Tvivel och tro blandades.

Möjligtvis skulle jag önskat att inte Mose och den berättelsen fått så stort utrymme som den nu fick. Jag undrar också varför det måste vara så gråa och trista kläder i alla teateruppsättningar. Slitna, grådaskiga, konstiga kläder. Men vissa av scenerierna var fantastiska där man använde ljus och projektioner på ett mycket innovativt sätt.

Lika mycket som pjäsen berättade för mig, lika mycket fick jag också tolka och tänka själv. Jag tänkte efteråt att föreställningen nästan är som när vi läser texterna en söndag. Vi blandar gamla testamentet med nya testamentet. En del texter hör ihop, andra är mer svårtolkade. Det är högt och lågt.

I pjäsen användes mycket av bibelns egna texter. Så underbart att få höra många välkända ord från psaltaren och evangelierna från scenen.

Jag kan verkligen rekommendera att gå och se Bibeln på stadsteatern i Göteborg.

2 kommentarer:

jonas lindberg sa...

Tack, det låter väldigt lockande!

jonas lindberg sa...

Tack, det låter väldigt lockande!