11 dec. 2011

Bibelskola mitt i livet


Kom i samspråk med en god vän igår och vi pratade om bibelskola.

Själv gick jag på bibelskola en termin när jag var ung. En termin på Helsjöns folkhögskola. Det var fantastiskt. Dels att gå på folkhögskola. Dels att få ägna en hel termin åt bibeln på alla möjliga sätt.

Men vad gör man om man vill gå på bibelskola nu, när man är mitt i livet? Nu när man inte har möjlighet att ta en termin ledigt utan har jobb, familj och vardag? Och om man inte kan ta en kväll i veckan till bibelstudie? Eller kan ta en dag i veckan för Alphakurs?
För även om både bibelstudie och Alphakurs är bra undervisning så kan det vara svårt för en som har heltidsarbete och familj att hinna avsätta tid en gång i veckan.

Tänk om det kunde ordnas bibelskola för oss mitt i livet en gång i månaden - en hel lördag med bibelundervisning, ungefär som på en bibelskola. Med undervisning om Gamla testamentet och Nya testamentet. Om historia, geografi och allt det där som man får när man går en bibelskola.

Är det kanske någon församling som redan har så här? Kanske någon kan berätta hur det fungerar hos dig? Finns det en bibelskola för oss mitt i livet - där vi några dagar per termin kan få rejäl bibelundervisning och genomgång?

Jag tänker att detta borde vara en bra verksamhet som flera församlingar kan tänka sig att samverka om. För det kräver en del planering och det är bra om flera lärare (präster, frivilliga eller pedagoger) är involverade och tar ansvar för olika bitar.

Ur POSKs handlingsprogram:
Svenska kyrkan har uppdraget att ge vidare sin tro i varje tid och behöver en genomarbetad missionsstrategi som är välkomnande och sändande, där varje människa uppfattas som en gåva och en resurs i församlingen. För dem som i vuxen ålder närmar sig kyrkan måste församlingen kunna erbjuda en genomtänkt och inbjudande vuxenundervisning där människor möts med respekt och erbjuds stöd att växa i kyrkans gemenskap.
(…)
För en kristen kyrka är tron på Jesus Kristus som vår frälsare grundläggande. Detta måste tydligt framträda så att inte evangeliet går förlorat och ersätts av enbart allmänreligiösa eller etiska frågor.
(…)
Bibel och bekännelse är grundläggande och omistliga för Svenska kyrkans identitet. Liksom i kristenheten i övrigt ryms inom Svenska kyrkan och därmed inom POSK skilda syner på hur bibeln och Guds fortsatta uppenbarelse ska tolkas i vår tid.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Har ingen erfarenhet av detta men tycker spontant att det låter som en jättebra ide.

Carina Etander Rimborg sa...

Hej Carolina
Ja, visst vore det väldigt spännande om det gick att ordna. Jag gissar att man kan göra det på flera olika sätt, men jag tänker mig en "öppen" skola, så kommer man den lördagen man kan. Betalar på plats. Får undervisning en hel dag. Ja, själv tycker jag det skulle vara underbart. Har tipsat mina närliggande fyra församlingars kyrkoherdar om idéen. Får hoppas att det kan komma något ur det.

Lärande sa...

Hej Carolina,
Jag representerar POSK sedan ett par veckor i Ga Ua församling. Om du tycker att min blogg kan vara relevant att länka till, får du gärna göra det: pastorsexp.blogspot.com

hälsningar,
Åsa Heiter

Carina Etander Rimborg sa...

Hej Åsa
Tack för tipset!
/Carina

Mattias sa...

Hej! Jag är kurssamordnare på bibelskola Nära som gör det möjligt att läsa på bibeskola på sin hemort. Halvfartsstudier eller studiecirkel. Välkommen att söka till vårens kurs! Www.hylliepark.se/fhsk /Mattias Eveborn

Carina Etander Rimborg sa...

Hej Mattias!
Tack för tipset!
/Carina