8 nov. 2011

I Jesu fotspår

Tio dagar i det heliga landet Israel. Pilgrimsvandring tillsammans med andra familjer, barn, ungdomar och äldre. Vi var 28 personer, nästan alla kom från samma kyrka, som tillsammans fick dela upplevelser, texter och platser där Jesus hade vandrat för 2000 år sedan.

Det är stort.

Men det är inte nödvändigt. För den som inte har möjlighet att resa till Israel för att se det med egna ögon, så vill jag bara säga - det är inte nödvändigt. Det går att möta Jesus lika bra i ordet hemma i församlingen. Det går att förstå texterna och dela upplevelserna. Men vi som har haft möjligheten att vara där på plats får ytterligare en dimension. Den är inte att förakta och jag hoppas att jag kan föra vidare en del av detta till fler.

Israel är ett kontrasternas land. Ett mycket litet land. Ett land där människor lever just här och just nu - och samtidigt kommer vi turister och vill se ett land som var just då - för 2000 år sedan. Vi vill se de platser där Jesus talade, Jesus gjorde under, Jesus undervisade och Jesus bodde. Och lyckligtvis finns det spår nästan överallt efter Jesus. Oftast i form av gigantiska kyrkor, byggda för att hedra, ära och göra så fint som möjligt. På ett sätt som ibland kan vara svårt att ta till sig. Men som ger oss en vägledning om var det hela hände.

Området runt Tiberiassjön är inte stort. Där rörde sig Jesus en stor del av sin tid. Dopstället vid Jordanfloden (det finns några olika), Jerusalem och alla dess utgrävningar från olika tider. Överallt hittar vi lämningar av olika slag som som kan hjälpa oss att förstå.

Mitt i allt detta så finns också den underliggande och mycket tydliga konflikten mellan Israel och Palestina som är högst påtaglig i den vardagliga miljön i Israel. Överallt ser man soldater med sina gevär. Runt hela Betlehem är en hög mur och passövergångar. Som turist drabbas man sällan av förseningar på grund av detta. Men för den vardagliga medborgaren så kan det innebära flera timmar i kö för att komma in till Jerusalem för att uträtta sitt ärende. Det enda jag kan säga om det här att det är långt ifrån en enkel konflikt och det finns verkligen inte en enkel lösning där den ena eller andra får rätt.

Ja, jag är full av intryck som inte är så lätta att dela med sig av i en enkel bloggpost.

(Översta bilden: Jag vid Västra muren i Jerusalem, Mellanbilden: Utsikt över Tiberiassjön, där Jesus kallar lärjungar, undervisar och gör under, Nedersta bilden: Målning på muren runt Betlehem.)

Inga kommentarer: