21 okt. 2011

Vilket beslut kommer moderaterna att fatta?


Tidningen Dagen skriver om Moderaternas partistämma där de ikväll kommer att debattera och besluta i frågan om de som parti skall fortsätta ställa upp i kyrkovalet eller inte. Tre motioner finns på stämman som föreslår att partiet inte skall fortsätta, partistyrelsen har också lagt ett sådant förslag.

Tidningen Dagen har intervjuat Elisabeth Svantesson som är en av dem som motionerat.
Dagen: Hon vill sätta punkt för moderat kyrkopolitik>>
"Lika lite som någon av oss skulle komma på tanken att kräva politiska val till Röda korset, Greenpeace eller till andra kyrkor och samfund bör vi ej heller göra det när det gäller val till Svenska kyrkan." Så står det i motionen som Elisabeth Svantesson skrivit under, med kravet på att Moderaterna ska sluta att ställa upp till val i Svenska kyrkan.
- Vi är ett statsbärande parti, och att vi finns även i Svenska kyrkan är ett grundläggande fel, säger hon om sitt ställningstagande. Hon har inget emot att moderater engagerar sig i Svenska kyrkan, hon är själv kristen och ordförande för den kristna riksdagsgruppen. Men när det kommer till partipolitik och Svenska kyrkan sätter hon stopp, och hon menar att kyrkan måste hitta ett annat sätt att organisera sin demokrati på.
(…)
På partistämman är det ombuden som fattar besluten, och de representerar olika län. Tre län har redan ställt sig bakom motioner i den här frågan, de har fått partistyrelsen med sig, och därmed finns det mycket som talar för att Moderaterna ändrar sin politik. - Det finns de som har ett annat synsätt, men jag tror att vi har en majoritet för det här, säger Elisabeth Svantesson.
Ja, det skall bli mycket spännande att höra hur det går med beslutet på partistämman. Personligen tycker jag givetvis att moderaterna skall upphöra som parti att ställa upp i kyrkovalet. De moderater som är kyrkligt engagerade och vill fortsätta ställa upp och ta ansvar i kyrkovalet är mer än välkomna till de partipolitiskt obundna grupper som finns idag.

Ur POSKs handlingsprogram:
POSK nominerar kandidater som är förtrogna med Svenska kyrkan och har ett engagemang i dess gudstjänst- och församlingsliv. POSKs kandidater är alltid partipolitiskt obundna i de kyrkliga sammanhangen, men vissa tar också samhällsansvar genom att verka inom ett allmänpolitiskt parti i exempelvis kommunen.

Uppdaterad 2011 10 21 kl 15.30
Kyrkans Tidning: Moderaterna kan släppa kyrkopolitiken>>

1 kommentar:

Anonym sa...

Nu har de tagit beslutet.
Nu är det bara (S), (C) och (SD) kvar som formellt ställer upp som partier. När ska månne den konstellationen börja skava, och kännas obekväm, för (S) och (C)?

Sen har vi förstås ett antal nödtorftigt maskerade kryptopartier också, typ "X-partister i Svenska kyrkan". Dem kan man ju också fråga hur länge de ska fortsätta hålla på som dom gör.

Lars-Gunnar Frisk