6 okt. 2011

Nu kan du läsa alla betänkanden


Nu kan du läsa alla betänkanden från kyrkomötets första vecka. Allt finns upplagt på webben och du hittar alla här>>

Alla ledamöter kommer att få betänkandena i brevlådan ganska snart. Så att vi kan förbereda oss för diskussionerna och pläderingar för våra motioner, när vi återvänder vecka 43 till Uppsala.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen.

De allra flesta motioner föreslår utskotten att man skall avslå. Det beror oftast på att ärendet inte ligger på kyrkomötets bord (det är församlingarnas eller stiftens uppgift), det är något som redan är på gång och görs, det är något som kyrkomötet behandlade ganska nyss (det är inte ovanligt att vi får igen motioner med några års mellanrum) eller så är att-satsen skriven på ett sådant sätt att den faktiskt inte går att säga ja till. Ibland kan då utskottet föreslå "med anledning av…" och sedan skriva en egen att-sats. Men i de allra flesta fall så avslås motionen.

Det behöver inte betyda att kyrkomötet inte tycker frågan är viktig. Men - med anledningarna ovan -så går det inte att säga ja till motionen. Kan ibland verka oerhört tråkigt och byråkratiskt och kasst och löjligt.

Dock skall jag säga att de allra flesta motioner diskuteras igenom rejält i utskottet. Frågorna luftas och olika syn på saken får komma fram. Både i utskotten och senare i plenum när vi går till debatt och beslut.

Inga kommentarer: