När staten och kyrkan, som det heter, gick skilda åt år 2000 infördes samtidigt lagen om Svenska kyrkan. Det är nu hög tid att lagen om Svenska kyrkan avskaffas för möjlighet att vara självbestämmande och därmed inte behöver ta hänsyn till hur staten vill definiera organisationen, dess innehåll och dess verksamhet. De andra trossamfunden i Sverige regleras av en lag om trossamfund.Han ifrågasätter också att Svenska kyrkan egentligen är rikstäckande. Eftersom flera församlingar lagts samman, så är det bara ytan som är församling, det pågår egentligen ingen verksamhet eller några gudstjänster.
Det finns inga tungt vägande skäl till att Svenska kyrkan ska vara särbehandlad. Svenska kyrkan bör få sköta sig själv, utan statlig inblandning, precis som de andra trossamfunden.
Där tycker jag personligen att Wejderstam har en poäng. Det är inte okomplicerat att församlingar lagts samman och att man slutat fira regelbundna gudstjänster i kyrkor.
Jag tror däremot att strukturutredningens förslag kan öppna för att sådana församlingar - där det finns en vilja att bedriva gudstjänstliv - åter kan få blomma upp och Guds ord regelbundet kan få höras i kyrkan. Med hjälp av en präst eller lekman.
I Västerbottens-Kuriren skriver centerpartisten Monika Sandström att "Partierna i valet garanterar folkkyrkan">>.
Vi måste tala om hur viktigt det är att medlemmarna röstar på den nomineringsgrupp och den person som de har förtroende för.Monika Sandström får svar av ledarskribenten Mats Olofsson där han svarar:
Annars fungerar inte demokratin. Därför är det väldigt viktigt att ha en tydlig marknadsföring i kyrkovalet. De som röstar har rätt att få veta vilka värderingar kandidaterna står för och att de inte döljer sin verkliga agenda bakom en fantasifull nomineringsgruppsbeteckning. De som väljs bör ha kommit in under korrekt varudeklaration.
En kyrka som styrs av en liten klick kyrkbesökare och präster skulle snabbt marginaliseras och bli en elitkyrka med en än mer tynande tillvaro. Det skulle naturligtvis innebära ett dråpslag för all verksamhet.
Att enskilda centerpartister är engagerade i Svenska kyrkan är inget skäl för partiet att ställa upp i kyrkovalet. Det är principiellt anmärkningsvärt och en märklig signal till de presumtiva c-väljare som tillhör en annan religion - eller inte tror alls.Systemet med politiska partier är så absurt så det är ofattbart för alla andra samfund utanför Sverige. Det finns ingen kyrka som leds av politiska partier. Utan det är människor som vill ta ansvar för sin kyrka som ställer upp, oavsett deras politiska hemvist.
Det är i grunden ingen politisk fråga hur Svenska kyrkan vill forma sin profil och framtoning. Huruvida detta skulle innebära "ett dråpslag" mot kyrkan är faktiskt en helt annan sak - som inte angår de politiska partierna.
Och jag säger det igen - min varudeklaration består av min tro på Jesus Kristus, min vilja att leva i ljuset av han seger på korset. Min vilja att evangeliet skall spridas ut till fler människor, att diakonin genom kyrkans händer skall finnas. Någon annan varudeklaration behövs inte!
Ur POSKs handlingsprogram:
POSK har traditionellt förknippats med mångfald. Detta beror på att POSK ger sina representanter frihet att rösta enligt egen övertygelse. POSK ser nämligen uppdraget för förtroendevalda som ett utflöde ur församlingens gudstjänst, liv och verksamhet. I många frågor har en bred majoritet bland POSKs aktiva gemensamma ståndpunkter.
(…)
POSK – Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, är en demokratisk riksorganisation för grupper och enskilda som vill ta ansvar som förtroendevalda i Svenska kyrkan utan att binda sig till något allmänpolitiskt parti. POSK är uppbyggt av lokalorganisationer och stiftsorganisationer, och arbetet inom POSK följer svensk demokratisk tradition. POSK nominerar kandidater som är förtrogna med Svenska kyrkan och har ett engagemang i dess gudstjänst- och församlingsliv. POSKs kandidater är alltid partipolitiskt obundna i de kyrkliga sammanhangen, men vissa tar också samhällsansvar genom att verka inom ett allmänpolitiskt parti i exempelvis kommunen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar