29 sep. 2011

Partipolitik och kyrkomöte


Socialdemokraterna i Svenska kyrkan har haft besök av Socialdemokratiska partiledaren Håkan Juholt. Han var i gruppen och pratade, enligt Kyrkans Tidning, om hur viktigt det var för socialdemokraterna att ställa upp i kyrkovalet.

Håkan Juholt markerade sitt stöd för kyrkovalet och att socialdemokraterna ska fortsätta att delta som parti där och inte göra som Moderaterna nu diskuterar att inte ställa upp som Moderaterna i nästa kyrkoval hösten 2013.
- Jag tycker det är naturligt, säger Håkan Juholt.

- Han kommer att bidra till att stärka kyrkopolitiken inom partiet och stå för att det är viktigt för socialdemokraterna som folkrörelseparti att var med i kyrkovalet också framöver, säger Olle Burell.
Socialdemokraterna sjöng inte bara "Vi bygger landet" när Juholt var på besök. De startade också sin kyrkomötesvecka med att sjunga "Arbetets söner" och kommer att avsluta med "Internationalen".

Moderaterna har också haft besök under kyrkomötesveckan. Det var deras partisekreterare som kom för att prata med den moderata kyrkomötesgruppen för att förklara hur partistyrelsen tänker sig med förslaget, att inte ställa upp som parti i nästa kyrkoval, som skall upp på partistämma i oktober.

Så det är inte bara de 98 motionerna och de sju skrivelserna som diskuteras under veckan.

Jag är fortfarande förundrad över partiernas envishet när det gäller att hålla sig fast vid kyrkan - som parti. Det är så absurt och jag fattar inte varför!

Lyckligtvis så handlar inte allt om partipolitik i kyrkomötet. Ibland är vi bara ledamöter som delar och diskuterar.

I mitt utskott, kyrkolivsutskottet, har vi idag diskuterat flera olika frågor. Allt från skolavslutningar i kyrkan, internet, kärnkraft till framtidskommission och teatergrupper. Spännande diskussioner. I morgon skall vi få en föredragning om intranätet och om kyrkans statistikbas.

Kyrkans Tidning: Kyrkomötet inleddes i strålande sol>>
Kyrkans Tidning: Håkan Juholt besökte kyrkomötet idag>>

1 kommentar:

Anonym sa...

Partipolitiseringen har i Västerås stift fått en ny dimension: Om du, som sökande till en kh-tjänst, uttrycker att du menar att kyrkan inte skall styras av de politiska partierna, kan du bli formellt behörigförklarad men samtidigt förklarad icke lämplig för tjänsten. Icke lämplig på grund av fel åsikt om partipolitiseringen! Så har skett i en församling utanför Sala.