8 juli 2011

Syns inte - finns inte


Det är åttahundra dagar
Du kan lita på mej du kan lita på mej

Åttahundra dagar

Du kan lita på mej du kan lita på mej

(travesti på Ebba Gröns 800°)

Syns inte - finns inte…

Kommer du ihåg den repliken från Ronja Rövardotter? Som Vittrorna sjöng när de inte kunde se Ronja Rövardotter i skogen?

Precis så är det också med POSK. Om vi inte syns nu - när det är 800 dagar kvar till nästa kyrkoval den 15 september - så finns vi inte! Det går inte att plötsligt dyka upp i augusti 2013 och tro att människor skall tänka att POSK är ett reellt alternativ i valet om vi inte har synts under hela mandatperioden.

Hur gör vi det då?

Jag säger att det är den lokala gruppen som aktivt måste fundera över hur man syns och märks under de här två åren som är kvar till kyrkovalet. Vi måste bli ännu bättre på att sätta POSK på den kyrkopolitiska kartan.

Och det handlar i första hand om att göra det lokalt. För det är där förtroendet för POSK byggs upp och det är där vi måste bli ännu bättre än vad vi är idag.

De frågor som den lokala POSK-gruppen driver, de måste synas. Prata om dem på kyrkkaffet, i kyrkokören, vid fotbollsträningen, i biblioteket, vid pensionärsträffen. Ordna föredrag eller församlingskväll där ni presenterar er själva och eventuellt inbjuder till samtal.

Våga ta ställning och berätta om POSK.

I höst är diskussionen om strukturen inom Svenska kyrkan högaktuell, med anledning av utredningen ”Närhet och samverkan”. Det handlar bland annat om vilken församlingssyn vi i kyrkan skall ha. Hur påverkar det er lokala församling och ert lokala sammanhang? Våga inbjuda till samtal i församlingen, våga ta ställning och visa vad POSK i er församling tycker. Oavsett om det är samma som alla andra - visa vad ni står för.

För om vi inte syns nu så finns vi inte. Det går inte att driva en valrörelse när det inte finns något påtagligt att falla tillbaka på.

Och jag VET att det finns massor som vi i POSK kan, gör och vill och som vi kan vara stolta över. Jag VET att det finns POSKare i alla stift som kämpar för att fördela budget, prioritera olika verksamheter, diskutera och fundera över kyrkan överallt och jag VET att vi POSKare gör ett fantastiskt jobb!

Och jag vill att vi gör det synligt och tydligt, så att alla andra också kan se hur många duktiga POSKare det finns.

Det är också så att du som POSKare har ingång på alla plan i Svenska kyrkan. Du som POSKare har en röst in i alla stiftsfullmäktige, i alla stiftsstyrelser, i kyrkostyrelsen och i kyrkostyrelsens arbetsutskott. Det finns alltid någon som du kan tala med. POSK har varit med och drivit många av de frågor som varit viktiga för Svenska kyrkan, som att dopet skall vara medlemsgrundande och relationsförändringen till staten.

Vi vill vara med och leda kyrkan och vi är beredda att ta vårt ansvar!

800 dagar - du kan lita på mig!

/Carina Etander Rimborg
informatör POSK

Inga kommentarer: