6 maj 2011

KOM, kurser, årsmöte och möte

Oj, oj, oj, nu sitter jag på ett tåg mot Stockholm, Sollentuna. Det är ett av de långsamma tågen och jag kommer ägna hela kvällen och halva natten åt att åka. Men det kanske är bra det - då jag kan jobba med saker som jag inte har hunnit med under veckan.

Två dagar var jag ju i Stockholm på KOM2011. Svenska kyrkan KOM-dagar med temat Medlemskommunkation. 200 informatörer och kommunikatörer i Svenska kyrkan träffades för att nätverka, samtala, lyssna, få inspiration och dela erfarenheter.

När vi kom så liknade det mest ett ungdomsläger - många känner varandra sedan innan och det var mycket interna skämt och kommentarer. Men roligt hade vi under dagarna. Martin Garlöv, Uppsala, på Brygubben har bloggat här Deltagarna har rest hem. Mötet fortsätter på nätet>>. Jacob Sunnliden från Helsingborg har bloggat flera poster på Sunnliden.se>>
Det går också att läsa om KOM2011 på facebook här>>

Det som upprörde mig mest under dagarna var Ann-Louise Erikssons föredrag om dopet. Jag missade tyvärr starten på hennes föredrag, men det jag hörde gjorde mig mörkrädd. En del var bra och förankrat i Luther. Men en del var så fruktansvärt flummigt och urflippat att jag undrade om jag hade missförstått alltihopa. Om jag hörde rätt så verkade inte dopet spela någon roll för vår frälsning? Men…, hallå eller ??? Läs Jacob Sunnlidens inlägg här också>>

Igår var jag på en kurs i lagar och regler när det gäller sociala medier. Idag har jag varit på en endagarskurs i hur man kan marknadsföra sitt företag med Facebook. Fick lära mig mycket matnyttigt.

Under lunchen idag kom jag i samspråk med två personer. Den ena personen, vi kan kalla personen A, ifrågasatte varför kyrkan var så konservativ och inte gjorde någon reklam. Person A hade aldrig sett någon reklam för Svenska kyrkan, och undrade om det inte vore bra om kyrkan gjorde reklam eftersom man håller på att förlora medlemmar. När jag ifrågasatte om person A hade sökt någon information fick jag till svar att det inte var personen som skulle söka, det var kyrkan som skulle komma! (Predikoturer, Musikannons, Internationella arbetets TV-reklam osv hade visst också gått personen spårlöst förbi)

Person B skulle gifta sig i sommar. Paret hade sökt flera kyrkor för att gifta sig i och hade försökt att komma i kontakt med dem med hjälp av e-post för att göra en bokning. Detta var på Gotland där de hade sommarhus. Men hade inte fått något svar tillbaka. Nu lutade det åt att paret istället skulle vigas borgeligt.

Jag kunde inte mer än att hålla med person B om att detta var mycket underligt och uppmanade paret att ta kontakt med stiftet i Visby för att kunna få något svar därifrån!

Jag tror vi kan hålla på att prata och kommunicera hur mycket som helst. Vissa väljer att höra och se, vissa kommer inte att se om vi så stod framför dem med en stor skylt. Men att inte svara när människor tar kontakt - det är tjänstefel!

Nu är jag på väg som sagt på väg mot Sollentuna. I morgon skall POSK ha sitt årsmöte. I samband med årsmötet skall vi få ett föredrag om kyrkohandboksarbetet och vi skall prata vision och handlingsprogram för POSK. Vi skall också ha ett särskilt möte med alla stiftsordförande och prata strategier.

Det skall bli väldigt roligt att träffa alla som kommer på årsmötet och jag ser fram emot det.

Ur POSKs handlingsprogram:
För en öppen folkkyrka är det angeläget att skapa kontaktpunkter med så stora delar av befolkningen som möjligt. Detta sker genom de kyrkliga handlingarna vid avgörande tidpunkter i människors liv – dop, konfirmation, vigsel, begravning – och genom själavård, diakonal/social verksamhet, undervisning, kulturaktiviteter och delaktighet i samhället. Centrum i kyrkans liv är alltid gudstjänsten – utan gudstjänst ingen kyrka.
(…)
En viktig uppgift för POSK är att skapa möjligheter för och uppmuntra människor med engagemang i Svenska kyrkans gudstjänst- och församlingsliv till att också ta ansvar som förtroendevalda i kyrkan. Till uppgiften hör att stödja dem genom utbildning, samtal och gruppgemenskap.
Foto: IKON bildbyrå

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Carina,

Utan att ha hört föredraget blev jag glad över din upprördhet kring de nya doptankar som bubblar upp. Det är fel väg att förminska dopet. Dopet är ju det som gör oss till kristna, som möjliggör frälsning, som skapar kyrka.

Förstår att det blir problematisk att tala om dopet som frälsningsvägen - vad händer med de andra? - men ibland kan jag tycka att SvK ägnar för mycket energi åt de andra.

Kan odöpta nå frälsning? Vet inte, men låt oss lämna den frågan åt Gud och som kyrka fokusera på de som faktiskt ville dopet som avgörande verklighet och som, som vi sjunger i psalmen, behöver en kyrka som vill vara just de döptas hem.