14 apr. 2011

Strukturerna och förslag

Igår var jag och lyssnade på när SOM-institutet hade sin dragning av sin senaste undersökning. Vi fick många spännande smakprov på vad som kommer i rapporten i juni. En av de sakerna som SOM undersöker är förtroendet för olika institutioner. Där har Svenska kyrkan sjunkit under många år - även om kyrkan just nu ändå låg på plus.

Jonas Bromander och hans chef Erika Brundin, från Svenska kyrkans forskningsavdelning, var också där och vi pratade just om detta, om förtroendet för Svenska kyrkan. Och vi pratade också om SOM-undersökningen som gjorts om kultur och välbefinnande. Där saknade vi jämförelsen med religion och om personen var mer eller mindre lycklig. Har det ett samband eller inte? Vad tror du?

Idag har Kyrkans Tidning kommit i brevlådan och jag har ögnat igenom tidningen. Kyrkans Tidning har ingen ytterligare artikel om själva förslagen i strukturutredningen som kom 8 april, utan lutar sig mot den artikel som var förra veckan 7 april, innan utredningen kommit. Den kan du läsa här>>

Nu har man ringt runt till ordförandena i de stora samfälligheterna för att fråga hur man ställer sig till förslaget. (sid 6 i tidningen, finns inte på webben). Och tydligen blir det tummen ner. Vilket är intressant. För eftersom jag sitter i kyrkonämnden i Göteborg så kan jag berättar att kyrkonämnden inte har talat om detta överhuvudtaget ännu.

Däremot är Hans-Olof Andrén inbjuden i eftermiddag och skall träffa alla presidierna i alla nämnder i samfälligheten.

Jag kan ju avslöja att jag, när jag första gången fick höra om förslaget om att samfälligheten skulle bli ett enda pastorat, höll på att gå upp i limningen. Jag blev jättearg - och tyckte det var ett uselt förslag.

Men nu har jag funderat några varv till… och kan faktiskt se massa fördelar också. Framförallt att det kan få vara en församling runt varje kyrka - med ett församlingsråd som tar ansvar. Precis som jag brukar tala om när jag är ute och träffar POSK-grupper i landet. Gudstjänst, närhet, ansvar på lokal nivå. Jag måste givetvis sätta mig in i hur det blir och vilka konsekvenser det får - men jag tror att jag svängt i min uppfattning.

Det skall bli spännande att höra vad Hans-Olof Andrén säger till oss i Göteborgs kyrkliga samfällighet i eftermiddag. Och vilka frågor som kommer upp.

Jag hoppas att jag snart skall kunna lägga upp den film vi spelade in i lördags när Hans-Olof höll sitt föredrag i Skövde. Jag har haft lite problem med överföringen av filmen.

Dag Sandahl har läst strukturutredningen och har synpunkter:
Strukturutredningen>>
Teologi som bruksvara>>
Tillknycklad>>
Karusundoherden bloggar: Svenska kyrkan och strukturutredningen>>
Näset på nätet: Om struktur och navigationsvana>>
Svenska kyrkan: Effektivare organisation för Svenska kyrkan>>
Stillsam, Lars B Stenström bloggar:
Kan en kyrkoherde klara tillsynen>>
Svenska kyrkan struktur görs om>>

Läs om hela förslaget här>>

2 kommentarer:

Anonym sa...

Om dessa församlingsråd tillsätts av majoriteten av kyrkonämnden är det upplagt för strid. Det blir en grannlaga uppgift om församlingarna på något sätt ska få växa och utvecklas. Förslaget öppnar för likriktning från klåfingriga kyrkopolitiker. Sedan ska alltså en person vara kyrkoherde i ett pastorat med fler medlemmar än ett helt stift för bara några decennier sedan. En plats för en maktmänniska?

Anonym sa...

Förresten, är det inte anpassning till mamma staten och reglerna om begravningsverksamheten som egentligen styr det strukturella i strukturutredningen. Som vanligt är Svenska kyrkan flat och undfallande mot riksdagen! Varför, jo där sitter ju partikamraterna till majoriteten i Kyrkomötet...