8 mars 2011

Volontärår i Göteborg 2011-2012


Igår beslutade kyrkonämnden i Göteborg att föreslå sitt kyrkofullmäktige att man skall driva Volontäråret Göteborg under 2011-2012. Detta för att församlingarna i Göteborg inte skall få ett avbrott av volontärer när det nationella volontäråret gör ett uppehåll.

Ett uppehåll som för mig inte verkar så himla klokt. Alla församlingar som har en upparbetad organisation, som står med lägenheter och arbetsplatser färdiga. Plötsligt skall detta inte användas under ett år - för att sedan kanske komma tillbaka? Nej, det var ett oklokt beslut av Svenska kyrkan och Svenska Kyrkans Ungdom - även om jag förstått att de varit eniga i sin planeringsgrupp. Och jag tycker också att det är utmärkt att volontäråret skall utvärderas och kanske förändras.

Nu tar Göteborgs kyrkliga samfällighet ett eget ansvar i detta och stödjer de Göteborgsförsamlingar som vill fortsätta ha volontärer under läsåret 2011-2012. Detta sker i samarbete med Svenska Kyrkans Unga i Göteborgs stift och om jag förstod rätt så kommer även närliggande stift (Karlstad, Skara osv) att erbjudas att hänga på utbildningar och handledning.

Initiativet att driva ett eget volontärår gjordes i en gemensam motion av Jenny Nilsson (ÖKA), Jens Ahlfors (S) och Carina Etander Rimborg (POSK).

Så du som vill vara volontär under 2011-2012 - nu är det bara att börja söka!

Så här skriver Svenska kyrkan i Göteborg i sitt pressmeddelande:

Göteborg satsar på att ge unga plats i kyrkan

Tillsammans med Svenska kyrkans unga i Göteborgs stift vill Svenska kyrkan i Göteborg fortsätta ge ungdomar chansen att prova på vad ett arbete inom kyrkan innebär.

Därför föreslår nu kyrkonämnden i Svenska kyrkan i Göteborg att Volontäråret ska genomföras lokalt med samma förutsättningar som när det gjordes över hela landet.

Huvudmännen för Volontäråret, Svenska kyrkans unga och kyrkostyrelsen, har bestämt sig för att göra ett uppehåll i verksamheten under 2011–2012 för att utreda den. Efter en motion från de tre största grupperna i samfällda kyrkofullmäktige startades en utredning för att se om ett lokalt Volontärår skulle gå att genomföra. Undertecknare på motionen var Jenny Nilsson, öka, Carina Etander Rimborg, posk, och Jens Ahlfors, s.

Volontäråret är särskilt viktigt i Göteborg eftersom ungefär hälften av alla volontärer Svenska kyrkan har i hela landet placeras i en av församlingarna i Svenska kyrkan i Göteborg.

Nu föreslår kyrkonämnden att kyrkofullmäktige den 22 mars beslutar att genomföra ett lokalt volontärår under 2011–2012.

FRÅGOR

För mer information, kontakta

Bo Hanson, kyrkonämndens ordförande, telefon 031–13 21 34

Staffan Holmgren, förvaltningschef, Svenska kyrkan i Göteborg, telefon 031–731 88 35

Beata Åhrman Ekh, volontärutvecklare, telefon 031–731 88 19




Inga kommentarer: