21 feb. 2011

Namnbytet för Svenska kyrkans internationella frågor


Från Angela Boëthius, (POSK), ledamot i Internationella nämnden, får vi följande rapport om det aktuella namnbytet.

Ja, jag har varit med. I flera mandatperioder.

Jag var med redan - och dessutom långt innan dess - på det så kallade Uppsala möte på Uppsala slott i maj 2006, där samgåendet i namnfrågan mellan Svenska kyrkans mission och Lutherhjälpen var det heta ämnet för flera hundra deltagare.

Och jag var med då Internationella nämnden så småningom tog beslutet att byta namn till Svenska kyrkan/ Internationellt arbete – Hela världen. Det var en mycket lång och arbetskrävande process. Vi var många som tvekade och tvivlade. Men till slut blev vi ändå eniga om att detta namnbyte kunde gå att försvara. Internationellt arbete sa ju tydligt vad det handlade om. Och Hela världen, eller att hela världen, var en ”ordlek” som vi kunde och ville ställa upp på.

Därefter vidtog förankringsarbetet. Och det har inte varit enkelt. Ute i stift och församlingar har ett stort arbete pågått för att bekantgöra detta nya namn med allt vad därtill hör. I flera år har alla stift, församlingar och internationella ombud arbetat för att göra känt vad Hela världen – Svenska kyrkans internationella arbete står för.

Och så blev det nu alltså dags igen!

I förra veckan ställdes vi i Internationella nämnden inför ett nytt beslut angående namnfrågan. Vi visste sedan novembersammanträdet att vi skulle behöva ta förnyad ställning. Och vi hade nog hört, men tidigare förträngt, att ingåendet i Act (Action by churches together) Alliance skulle kräva någon slags tribut ifråga om namnet.

Jag är helt för att vi ingår i Act Alliance. Det är en fantastisk möjlighet för Svenska kyrkan att vara en del i det globala nätverk som arbetar med att förebygga kriser och katastrofer. Och som finns på plats för återuppbyggnad genom alla sina lokala organisationer, när katastrofen är ett faktum. Som vet hur man gör, och har alla kontakterna. Detta är något att vara mycket stolt och tacksam över. Och att vilja marknadsföra!

Men jag har varit – och är - ytterst tveksam till ytterligare ett namnbyte. Och det av flera skäl. Svenska kyrkans internationella arbete är ju så mycket mer än Act Alliance. Det finns – och bör finnas - mycket som sker inom Svenska kyrkan som inte alls har med Act Alliance att göra. Hur tydliggör vi detta?

Svenska kyrkan är inte primärt en bistånds- eller insamlingsorganisation. Den är något mera än så. Och det borde framgå av namnet. Vart tog missionen vägen, var vi några som frågade oss på mötet i förra veckan. Många runt om ute i stiften har haft dessa synpunkter. Och många känner att frågan avgjorts över huvudet på dem. Och att en massa mödosamt förankringsarbete med det tidigare namnet nu är bortkastat.

Jag röstade inte emot. Jag hade sedan länge angett min ståndpunkt. Men loppet var redan kört. Nu ska kyrkostyrelsen ta det slutgiltiga beslutet.

Angela Boëthius, ledamot i Internationella nämnden, POSK

Här skrev vi om namnbytet också Svenska kyrkan ACT Alliansen>>
Uppdaterad 2011 02 22 kl 9.30
Moruti: Loggblogg>>

2 kommentarer:

Sven-Evan Svanberg sa...

Instämmer i att Svenska Kyrkans Internationella arbete är så mycket mer. Det blir inte ett rättvisande namn, som det är föreslaget.
Sven-Evan Svanberg, komminister.

Mats Rimborg sa...

"Hela världen" var inget bra namn. Man ska inte ha ett namn som är en ordlek som måste förklaras. Att ha med ACT-alliansen i namnet, med en utländsk förkortning, är också en mycket dålig idé. Även om man av någon anledning har gått med på att berätta om ACT-alliansen, så finns det mycket lämpligare sätt att göra det på än att ha det som en del av sitt namn.

"Svenska kyrkan" var redan en del av SKM:s namn och det hade varit bättre att utgå från det, och kalla den nya organisationen "Svenska kyrkans mission - Lutherhjälpen". Det skulle dessutom förpliktiga Svenska kyrkan att utöva både internationell mission och diakoni, och inte bara vara en biståndsorganisation. Erkänn misstaget, gör om och gör rätt nu istället för att göra ännu mer fel.