9 feb. 2011

Hur är biskoparna involverade i kyrkohandboksarbetet?

Jag har uppdaterat vår sida om biskopsvalen med ny information om Göteborgsvalet som äger rum 15 mars 2011.

Där kommer det att vara hearing den 8 mars kl 14.00-18.00. Det finns nu möjlighet att skicka in frågor till hearingen, och redan idag kan du läsa vad de åtta kandidaterna har svarat på stiftets gemensamma frågor.
Läs mer här>>

Jag har också uppdaterat vår sida om kyrkohandboksarbetet. Då är det några saker som slår mig.

Den 10 december skrev Yngve Kallin (Frimodig kyrka) på sin webbsida>> och ondgjorde sig över att det bara var kvinnor i styrgruppen för kyrkohandboksarbetet. Dag Sandahl tar upp samma fråga på sin blogg den 14 december.

När jag nu har suttit och uppdaterat POSKs webbsida om kyrkohandboksarbetet>> så ser jag att det finns fog för den kritik som riktas mot styrgruppen. Även om jag trodde att det inte var så farligt som Kallin och Sandahl målar upp.

Detta beror bland annat på att jag har förstått att expertgruppen inte alls är så involverade i arbetet som de var förut. Och ett rykte har också nått mig att blivande biskop Martin Modéus blivit uppmanad att lämna expertgruppen, just för att han blivit biskop.

Om detta rykte stämmer så tycker jag det är fullständigt upprörande! Det är väl alldeles självklart att man skall ha en biskop med i arbetet med Svenska kyrkans kyrkohandbok. Varför man inte haft det förut är en fråga som någon gärna kan få svara på! (Gärna också om ryktet är sant eller ej!).

Är biskopskollegiet på något sätt involverade i kyrkohandboksarbetet? Någon som kan svara på det?

Under nästa år, 2012, kommer det att finnas försöksförslag på gudstjänstordningar som under ett år skall prövas i minst 30 procent av Svenska kyrkans församlingar i alla tretton stiften.

Här har vi som gudstjänstdeltagare och kyrkobesökare, förtroendevalda och frivilliga i församlingarna möjlighet att vara med och påverka. Jag hoppas verkligen att församlingarna, överallt, också tar vara på möjligheten att föra öppna, teologiska och ideologiska samtal om våra gudstjänster.

Gudstjänsterna och kyrkohandboken är det som gemensamt förenar oss i Svenska kyrkan. Hur vi gestaltar vår tro i gudstjänsten är därför oerhört väsentlig för vår förståelse för vår historia, vår religion och min personliga relation med Gud.

Den som vill höra mer om kyrkohandboksarbetet kan komma till Skövde den 9 april när POSK ordnar Kyrkodag Väst>>. Dit kommer Lena Petersson som ingår i expertgruppen och berättar mer.

Foto: IKON, Jim Elfström

1 kommentar:

Martin Garlöv sa...

Svenska Kyrkans biskopsmötet framträder som utåt som en mycket tillbakadragen krets, trots att den består av de fjorton stiftsbiskoparna och leds av kyrkans främste företrädare, ärkebiskopen.
Att det först är när biskoparnas efterträdare är utsedda som det ges någon slags inblick i vad biskoparna för samtal om när de möts för sig själva, kan tyda på intre motsättningar i kretsen och framför allt ett bristande förtroende biskoparna emellan. Det är mycket ovanligt att biskoparna offentligt backar upp varandra. Vare sig det gäller när det blåser omkring någon av dem eller om någon gör eller säger något bra. Om det stämmer att Linköpings stifts nye biskop uppmanas att lämna handboksarbetet, då är det symptomatiskt.
Biskopsmötet är inte den förebild för kyrkan som det borde vara. Det saknas energi, transparens och trosvisshet.