31 jan. 2011

Upprop från Västerås för utförsäkrade


Kyrkans Tidning berättar om diakonerna som har startat ett upprop mot utförsäkringsreglerna, som de anser är för hårda.

Biskop Thomas Söderberg, Västerås, stödjer uppropet, biskop Lennart Koskinen, Visby, manar till försiktighet att gå för hårt fram i politiska frågor.
Thomas Söderberg, biskop i Västerås stift, säger till Dalarnas Tidningar att han stödjer uppropet. Lennart Koskinen, biskop i Visby stift, säger till Kyrkans Tidning att han har full respekt för diakonerna som möter utsatta människor i sitt arbete varje dag.

- Samtidigt ska man vara försiktig med att gå för hårt fram i politiska frågor. Jag har uppfattat det här uppropet som mycket kritiskt mot regeringen. Kyrkan är en folkkyrka som måste visa att den inte står för bara en sorts politik.
Vad är Svenska kyrkans uppgift? Vad är den diakonala uppgiften?

Jag skulle svara att det är att föra den svages talan, att vara röst och stöd i en utsatt situation. Att peka på orättvisorna och också föreslå andra sätt att lösa en situation. Det skulle jag säga är kyrkan uppgift. (Förutom - givetvis - att peka på Jesus Kristus som vägen, sanningen och livet. Så att ingen tror att jag inte tycker det också!)

I POSKs handlingsprogram står det:
POSK vill att Svenska kyrkan ska vara en fri kyrka som vågar tala klarspråk i vårt samhälle och i världen.
(…)
I en levande församling tar sig tron uttryck i kärlek och praktisk diakonal omsorg. Församlingsdiakonin är omistlig, och måste innebära att stå på de utsattas sida och vara deras röst i kyrka och samhälle. Flyktingar, alkohol- och drogberoende, ensamma, sörjande, människor med relationsproblem, arbetslösa – nöden är skiftande och behoven är stora och kan inte mötas endast av församlingens anställda. Diakonen är ett barmhärtighetens tecken, som ska inspirera och stödja alla att ha omsorg om varandra.

Uppdaterad 2011 02 02
Seglora smedja bloggar: Stöd diakonernas upprop mot utförsäkringarna>>
Dagen: Diakoner rasar mot utförsäkringsregler>>

Inga kommentarer: